Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 136 - Gener de 2022
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
CEBA TENDRA
 

Segons el plat que volem preparar, hi ha un tipus de ceba que hi va millor que una altra. Així, podem escollir entre la ceba pròpiament dita, que hi ha qui anomena seca, i la ceba tendra (cebolleta, en castellà). Tot i que la ceba tendra també se sofregeix, és ideal per als plats amb hortalisses crues com ara l'amanida, l'empedrat, el gaspatxo...

 
 
CABDELLS COMESTIBLES
 

El primer que ve al cap quan parlem de Tudela són els cogollos, cabdells en català. Per tant, si fem una amanida amb aquest tipus d'enciam cal dir que hem preparat una amanida de cabdells amb anxoves, per exemple. Ara bé, cal tenir en compte que cabdell també es refereix a una bola de fil enrotllat sobre si mateix (en castellà, ovillo).

 
 
 
PROPÒSIT D’ANY NOU: FER ESPORT (1)
 

Gener és el mes dels propòsits i el que no falla mai a la llista és el de fer esport, ja sigui a casa o al gimnàs. Un dels exercicis que es duen a terme per enfortir els músculs de les cames són els esquats (en castellà, sentadillas), que consisteixen a flexionar les cames com si seguéssim.

 
 
PROPÒSIT D’ANY NOU: FER ESPORT (2)
 

Per tal d'augmentar la resistència i, per tant, la dificultat de l'exercici físic, els esquats sovint es duen a terme acompanyats amb unes manuelles (mancuernas, en castellà), que són peses que tenen una barra curta i que es poden agafar amb una mà.

 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
FINALITZEN LES VISITES A 100 ESTABLIMENTS REGENTATS PER ESTRANGERS
 

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (CNL) ha visitat, entre els mesos de setembre i desembre de 2021, 100 establiments regentats per estrangers provinents, sobretot, de la Xina, el Magreb i el Pakistan. Gairebé el 30 % dels negocis són d'alimentació, seguits dels dedicats a la restauració i a l'equipament de la llar, que representen un 22 i un 20 % del total, respectivament.

Convé destacar que tot i que set de cada deu establiments s'adeqüen a la Llei de política lingüística pel que fa a la retolació, només el 30 % pot atendre en català, la qual cosa justifica plenament el projecte “Comerços aprenents”, en què s’imparteix formació en llengua catalana a la botiga en qüestió. Amb aquest projecte, que el CNL posarà en marxa de forma imminent, no només s'ofereixen nocions bàsiques de català als comerciants sinó que es garanteixen els drets lingüístics dels clients.

 
 
EL CNL DISTRIBUEIX DIVERSOS LÈXICS D'ALIMENTACIÓ I UNA GUIA DE CONVERSA
 

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus ha editat diversos lèxics d’alimentació i una guia de conversa en col·laboració amb la Regidoria d'Empresa i Ocupació i els Mercats de Reus, que ja els ha repartit per les parades. Així mateix, la Unió de Botiguers de Reus i el Tomb de Reus els distribuiran entre els establiments associats. En total, se n’han imprès més de 2.000 exemplars, però també es poden descarregar en format digital en aquest enllaç.

L’objectiu és fer augmentar l’ús del català en el comerç, especialment en la retolació.

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024