Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 144 - Maig 2023
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
PEBROT DE MORRO DE BOU
 

El pebrot de morro de bou o pebrot morrut (pimiento morrón en castellà) és una varietat més carnosa i amb un gust més suau que altres tipus de pebrots; són d’una mida grosseta i tenen una forma més aviat rectangular o quadrada, a diferència dels populars pebrots italians, per exemple, que són molt més allargassats. Les característiques del pebrot de morro de bou el converteixen en un candidat perfecte per escalivar, fer-ne samfaina o menjar-lo cru en una amanida.

 
 
PERFILADOR D'ULLS
 

El terme en català que correspon a l’anglès eyeliner és completament transparent: perfilador d’ulls. I és que aquest producte de maquillatge s'utilitza, efectivament, per ressaltar el contorn dels ulls. Així, doncs, evitem d’usar un anglicisme quan ja tenim una paraula en la nostra llengua per referir-nos al mateix. 

 

 
 
 
REBLÓ
 

Els reblons (remaches en castellà) tenen moltes utilitats en diferents àmbits —tèxtil, industrial, de la construcció—, però el que és comú és l’objectiu amb el qual es col·loquen: la finalitat d’un rebló és unir dues parts de manera eficaç i permanent. Així, tant els podem trobar en un pont metàl·lic com als extrems d’una vela.  

 
 
XÒPED
 

Com ja se sap l’àpat més important del dia és l’esmorzar i va bé diversificar el que mengem en aquest àpat. Així, al costat dels cereals i de la fruita no està de més assaborir embotits de tota mena, com ara el xòped (en castellà s’escriu chóped) que està elaborat amb una pasta fina feta de carn i greix de porc, vedella, pollastre o gall dindi trinxats i barrejats amb petits daus de carn magra.

 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
ELS "COMERÇOS APRENENTS" NO FAN VACANCES
 

"Comerços aprenents" és un projecte del Consorci per a la Normalització Lingüística que facilita l'aprenentatge i l'ús del català a les persones que treballen al sector del comerç.

Des de l’any passat, i en el marc del Pla Ofercat, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ha treballat en 14 establiments comercials, des de supermercats i restaurants passant per perruqueries, amb un total de 19 alumnes. I a l’estiu, aquest projecte pioner en el foment de l’ús del català al món de l’empresa no farà vacances.

En aquesta versió estiuenca del projecte "Comerços aprenents" proposem 5 sessions de 30 minuts al mateix establiment per aprendre nocions bàsiques de llengua i per sensibilitzar el botiguer que el client se sent més ben atès si li podem parlar en la seva llengua.

Si sou clients d’un comerç on no us atenen en català i penseu que els podria interessar la iniciativa, només cal que ens escrigueu a assessoramentreus@cpnl.cat i ens hi posarem en contacte.

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024