Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 148 - Maig de 2024
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
NÚMERO 1. EURO
 

Recuperem el contingut del primer número d’aquest fullet lingüístic. 

L’abril de 2002 ens estrenàvem amb un apunt sobre la pronunciació del mot euro, i recordàvem que varia segons si parlem català oriental (llavors hem de dir e oberta inicial i u final) o català occidental (e tancada inicial i o final). Així doncs, hem de pronunciar la e i la o d'euro igual com diem les de la paraula pèsol.”.

 
 
COPES I TAMPONS
 

Cada dona és un món i és per això que cadascuna tria la manera que li és menys incòmoda de passar pel període menstrual. Així, paral·lelament als tampons (recordem que els hem d’anomenar tampons i no pel nom de la marca més coneguda de totes), ja fa uns anys que es va comercialitzar la copa menstrual, que, a diferència dels tampons, és reutilitzable i no absorbeix la sang sinó que l’emmagatzema. 

 
 
 
CARN VERMELLA
 

Menstruar cada mes durant molts anys té, evidentment, conseqüències per al cos de la dona, com la pèrdua de ferro en cas que el període sigui molt (fins i tot, massa) abundant. Per tal de fer-hi front es recomana la ingesta d’aliments rics en ferro: espinacs, llenties, carn vermella… En aquest últim cas, per exemple, es pot optar per un bon entrecot o una mitjana de vedella (en castellà, chuletón). 

 
 
PARLEM DE FLOCS
 

Quan una dona es queda embarassada comença l’allau de consells d’amics, familiars i professionals de la salut. Un dels consells més estesos és que cal assegurar que es consumeixi prou àcid fòlic. El més habitual és prendre’l en càpsules, però també es pot optar per augmentar la presència de certs aliments alts en aquesta vitamina, com ara la ruca, els espinacs, les avellanes, les nous o els flocs (en castellà, copos) de blat integral inflat, entre d’altres.

 

 
 
 
LA NOTÍCIA
 
 
LES OBLIGACIONS LINGÜÍSTIQUES DE LES EMPRESES I EL PAPER D'AJUNTAMENTS I CONSUMIDORS
 

Totes les empreses tenen una sèrie d’obligacions lingüístiques. Per contribuir a donar-les a conèixer, alguns ajuntaments del Baix Camp i del Priorat ja inclouen al seu web un recull de la legislació en matèria de retolació. Es tracta dels ajuntaments de Reus, Cambrils, Riudoms, Botarell, Falset i el Masroig. Com a mostra, podeu visitar el web de l’Ajuntament de Falset.

Bàsicament, la legislació estableix que les empreses han de disposar del rètol exterior i de la resta de rètols fixos en català, a més d'altra documentació com els documents d’oferta de serveis, els pressupostos, les factures, etc. Si teniu dubtes, consulteu les preguntes freqüents relacionades amb els drets lingüístics dels consumidors.

I com a consumidors, podem formular una queixa a l’Oficina de Garanties Lingüístiques. Si considerem que s’han vulnerat els nostres drets lingüístics ens haurem d’adreçar a l’Agència Catalana de Consum o a la Direcció General de Comerç. En aquest enllaç hi trobareu tota la informació sobre el procediment.

 
 
PLA OFERCAT
 
 
"COMERÇOS APRENENTS", EN MARXA
 

Primode Outlet, al carrer de les Galanes, i el Supermercat Mister Pan 4, al carrer del Camí de l’Aleixar, seran els primers establiments comercials que aquest 2024 participaran en el projecte "Comerços aprenents", que té per objectiu facilitar al màxim l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana en l'atenció al públic del sector comercial.

En el marc d'aquest projecte, s'imparteixen una sèrie de sessions presencials al lloc de treball de les persones que despatxen en establiments comercials i que responen a un perfil similar: tenen pocs coneixements de la llengua catalana i poques opcions per fer un curs, a causa del seu horari laboral.

A més, en aquestes sessions s'intenta sensibilitzar el comerciant que almenys saludi en català la clientela. De fet, aquest innovador projecte vol incidir també en els clients, que si no deixen de parlar en català pel fet de detectar que el comerciant és d'origen estranger li faran veure sens dubte que el català és una llengua útil per al seu negoci.

El 2023, a Reus es van visitar 52 establiments, i 12 persones de 10 comerços hi van participar.

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024