Consorci per a la Normalització Lingüística

Final de curs al CPNL amb excursions, gastronomia, música, dansa i teatre - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Final de curs al CPNL amb excursions, gastronomia, música, dansa i teatre


Més de 70 actes diversos per tot Catalunya a l'entorn dels homenatges a Pompeu Fabra, les degustacions culinàries i la descoberta de l'entorn

El Consorci per a la Normalització Lingüística tanca els cursos de català i les sessions del Voluntariat per la llengua (VxL) del primer semestre de 2018, amb cloendes festives i celebracions plenes de creativitat arreu de Catalunya.

Els 22 centres de normalització lingüística distribuïts per tot el territori continuen amb la mateixa empenta i energia del curs, ara bolcada en l'organització d'actes i celebracions per reconèixer l'esforç i l'aprenentatge dels alumnes i dels participants del VxL i per consolidar la cohesió dels grups que han format part de les activitats del centre durant l'any.

Excursions i visites guiades

En la línia d'incorporar la descoberta del patrimoni natural, cultural i històric que sovint identifica i defineix el paisatge dels municipis de Catalunya, el Consorci ha programat excursions i visites guiades per tancar el curs, aprofitant les oportunitats que ofereixen els entorns privilegiats d'alguns municipis.

Així, es fan rutes guiades pel centre històric de Sant Pere de Ribes, Vic o Corbera de Llobregat; visites a l'entorn natural de Montserrat, al jaciment arqueològic de Santa Margarida, a l'espai museístic del Molí dels Frares de Sant Vicenç dels Horts, al Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala, al Museu de Miniatures de Besalú, al castell de la Bisbal, a un celler de Palamós o a les Deveses de Salt; es fa una volta en barca per l'estany de Banyoles, una excursió als Tossols d'Olot, una caminada pel camí de Creus de Girona, una visita a l'estany d'Ivars i Vila-sana, una excursió al castell de Berga o una visita a Vil·la Casals a prop del Vendrell, al jaciment romà de Montornès del Vallès o a la Doma de la Garriga.

Una mostra diversa i plural que permet descobrir racons interessants del patrimoni català i que apropa els aprenents de la llengua a la vessant natural, paisatgística i històrica de l'entorn del lloc on resideixen, que sovint desconeixen perquè s'hi han instal·lat fa poc. Aquesta aproximació al context a través de l'aprenentatge i l'ús de la llengua és un factor clau, també, per establir vincles emocionalment positius amb el procés d'aprenentatge.

Homenatge a Pompeu Fabra i a autors de referència

En el marc de la commemoració de l'Any Fabra, les activitats de cloenda del curs també tenen un to marcadament fabrià, sia a través de la lectura de textos referents al Mestre, com és el cas de Molins de Rei, Tarragona, Valls o Castelldefels, sia per altres mitjans més lúdics, com l'auca i el kahoot de Fabra a Sant Pere de Ribes, el joc de l'auca de Fabra a Viladecans o la Gimcana de Pompeu Fabra a Calafell.

Tampoc no falten les al·lusions a altres autors de l'any literari 2018, com són Pedrolo, Campmany, Marçal, Abelló o Rubió i Ors, a les cloendes de Sant Boi de Llobregat, Vic, Manlleu i Torelló.

I en la mateixa línia de les referències literàries, Castellar del Vallès fa la presentació del llibre Argelagues, de Gemma Ruiz; Polinyà presenta I si parlem català?, de David Vila, i Isidre Grau fa una xerrada sobre La ciutat dels solitaris, a Sant Quirze del Vallès.

Degustacions culinàries

Una forma molt acceptada i popular de representar i reivindicar la diversitat dels llocs d'origen dels alumnes dels cursos de català i dels participants del Voluntariat per la llengua és a través del paladar i de les degustacions culinàries.

A partir del reconeixement i el respecte pel propi origen és molt més fàcil acceptar i fer-se propis la llengua i els costums de la terra d'acollida.

És així com s'aprofita aquest recurs per celebrar amb cuines del món el final de curs de municipis com Esparreguera, Castelldefels, Platja d'Aro, Roses, Figueres, Igualada, Sant Joan de Vilatorrada, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Terrassa i Rubí.

Música, dansa i teatre

Per mostrar que l'aprenentatge del català ens fa possible accedir amb normalitat a tots els àmbits, res més il·lustratiu que incorporar les arts escèniques en l'amalgama d'activitats diverses. Anar al teatre, assistir a un concert o intervenir en un karaoke són propostes de lleure que ajuden els assistents a sentir-se també destinataris de les propostes culturals i de lleure de l'entorn.

Així ho corroboren celebracions de cloenda de cursos que tenen la música com a protagonista, com la que s'organitza a Reus, amb el concert de la coral Canta amb el Cor, formada per membres del Centre de Normalització Lingüística; el Concert d'Hora de Joglar i la Banda de Bellpuig, a Olot; l'actuació de Marcel Marimon, a Figueres; la música i dansa de l'Hospitalet, Terrassa i Rubí; les actuacions musicals de Badia del Vallès, o el taller de sardanes de Parets del Vallès.

Totes aquestes activitats, entre moltes altres, serviran per encarar l'estiu i carregar les piles dels milers de persones que es mouen al voltant dels cursos de català i del programa de Voluntariat per la llengua, tant els alumnes i participants del VxL, com els tècnics del Consorci per a la Normalització Lingüística, que ja es preparen per iniciar els cursos intensius d'estiu o la programació del setembre.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística