Consorci per a la Normalització Lingüística

Nous materials de suport a les parelles lingüístiques sobre la diversitat religiosa - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Nous materials de suport a les parelles lingüístiques sobre la diversitat religiosa


La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), amb el suport de la Direcció General d'Afers religiosos (DGAR), posen a disposició dels participants en el Voluntariat per la llengua (VxL) nous materials per facilitar la conversa a l'entorn de la diversitat religiosa: el llibret Mirant al cel i el full d'activitats Acollim amb respecte.

Mirant al cel, sisè número de la col·lecció Parlem tu i jo, segueix l'estructura habitual dels anteriors: incorpora el text Déu i el senyor Gratacós, d'en Vicenç Villatoro; el còmic Pikorua. Els camins de l'amistat, de l'Albert Climent; un seguit de propostes per llegir, mirar, escoltar i conversar sobre diferents aspectes relacionats amb la diversitat religiosa (com ara el diàleg entre religions, la manera com el context històric i cultural condiciona les creences i pràctiques religioses o espirituals de les persones o els prejudicis i el coneixement que tenim sobre les distintes tradicions i creences o el diàleg entre religions) i un recull de fragments de llibres que ens parlen de camins diversos, l'energia vital o els símbols i la història. Per acabar, els lectors trobaran un vocabulari i una selecció d'expressions que els poden ajudar en la comprensió dels textos.

Els sis Parlem tu i jo publicats fins ara s'han dedicat monogràficament a diferents temes: els viatges, el temps lliure, el menjar i el beure, l'habitatge, la família i, ara, la diversitat religiosa. Fins ara, hi han col·laborat per a l'elaboració dels textos centrals Josep Maria Espinàs, Joaquim Carbó, Ramon Solsona, Rafael Vallbona i Sònia Moll i per als còmics, Giovanni Castro, Montse Batalla, David Parcerisa, Mercè Godas (Maru) i Marta Comas.

Tots els exemplars, que reben les parelles lingüístiques en començar les trobades, es poden consultar en línia i descarregar a l'apartat Materials/Parlem tu i jo del portal de Voluntariat per la llengua www.vxl.cat.

Acollim amb respecte forma part del material Llegir per parlar, llegir per aprendre, en el marc del programa Llegiu i parleu. Com els altres 64 publicats fins ara, és un full d'activitats que conté un text breu, unes recomanacions per preparar l'activitat i diverses preguntes que conviden a la conversa. Està pensat per utilitzar en parelles durant, aproximadament, una hora. El text que es proposa en aquesta ocasió és un fragment del Tercer document del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa «Acollir el foraster. L'hospitalitat com a deure i actitud espiritual».

Totes les fitxes i la Guia d'ús de la col·lecció «Llegir per parlar, llegir per aprendre» (que es poden descarregar), es troben a l'apartat Materials/Llegir per parlar, llegir per aprendre de www.vxl.cat.

Aquests materials van ser presentats el passat 31 de maig en el marc de la Jornada «Voluntariat per la llengua amb parelles interreligioses: una bona pràctica d'acollida» que es va fer a Girona per reconèixer i difondre aquesta experiència. Des del 2014, el VxL treballa en l'àmbit de la diversitat religiosa (en col·laboració amb la DGAR) per formar parelles lingüístiques entre persones de diferents confessions religioses i potenciar d'aquesta manera l'intercanvi cultural i la convivència.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística