25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 1 de juny de 2016

El Voluntariat per la llengua a l’àmbit de la diversitat religiosa va protagonitzar una Jornada a Girona

Voluntaris i aprenents del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Girona participants de l'experiència van mostrar la satisfacció d'haver-ne format part

El Voluntariat per la llengua a l’àmbit de la diversitat religiosa va protagonitzar una Jornada a Girona

Dimarts 31 de maig, les direccions generals de Política Lingüística (DGPL) i d'Afers religiosos (DGAR) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) van organitzar a Girona la "Jornada sobre el Voluntariat per la llengua amb parelles interreligioses: una bona pràctica d'acollida" per tal de reconèixer i difondre l'experiència de les parelles lingüístiques entre persones de diferents religions i incentivar-ne la creació.

A la Jornada,  en què es va presentar també el tercer document del consell Assessor per a la Diversitat Religiosa  "Acollir el foraster. L'hospitalitat com a deure i actitud espiritual", hi van assistir el director dels Serveis Territorials de Governació, Administracions Públiques i Habitatge a Girona, Sr. Raül Morales; el director dels Serveis Territorials del Departament de  Cultura a la demarcació de Girona, Sr. Francesc Ten (en representació de la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Sra. Ester Franquesa) i el director general d'Afers religiosos, Sr. Enric Vendrell.

El Sr. Morales va donar la benvinguda als assistents (entre els quals hi havia personal de les administracions, representats d'entitats i participants en el programa Voluntariat per la llengua) i va destacar la importància de promoure la convivència des del coneixement.

En aquest sentit, el Sr. Vendrell va dir que el Voluntariat per la llengua (VxL) precisament facilita el fet de conèixer l'altre a través de les converses en català que voluntaris i aprenents de diferents comunitats religioses duen a terme, encara que no necessàriament hagin de parlar de religió.

Prèviament, el Sr. Ten havia presentat les xifres del VxL a les comarques gironines i quin era el perfil dels participants, destacant també que un dels objectius del programa és afavorir la cohesió social.

El Dr. Francesc Torralba (escriptor, catedràtic de la Universitat Ramon Llull i president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa) va presentar el tercer document del Consell Assessor i va parlar sobre l'hospitalitat com a deure d'humanitat en les diferents tradicions religioses. Amb les parelles lingüístiques interreligioses, en què també hi ha la figura de l'amfitrió i de l'hoste, va dir que el que es produeix és una ampliació de la ment, de la mirada, de la perspectiva i, en definitiva, un creixement humà derivat de l'aprenentatge mutu.

Per concloure, partint del convenciment que això podria generar més pau social, va manifestar el desig que hi hagués moltes més parelles lingüístiques.

La segona part de la Jornada va començar amb la presentació de dades destacades sobre la diversitat religiosa a Catalunya i la feina que la DGAR du a terme per gestionar-la. A continuació, es va presentar el VxL des dels diferents àmbits en què actua des del 2009 i es van exposar els valors que s'hi treballen.

Per cloure aquesta part, es van mostrar els nous materials que la DGPL i el CPNL, amb el suport de la DGAR, ha editat a l'entorn de la diversitat religiosa per facilitar la conversa entre les parelles lingüístiques. Concretament, el llibret Mirant al cel, de la col·lecció Parlem tu i jo i el full d'activitats Acollim amb respecte, de la col·lecció "Llegir per parlar, llegir per aprendre".

A continuació, es va presentar la Taula d'experiències amb les poblacions gironines en què s'ha dut a terme el VxL en l'àmbit de la diversitat religiosa: Salt, Lloret i Olot.

A banda de les explicacions dels tècnics del CNL de Girona i dels tècnics municipals corresponents que hi havien treballant conjuntament, hi va haver l'interessant testimoni d'alguns dels participants en parelles lingüístiques interreligioses de Lloret a la Taula i de parelles de Salt a través d'un vídeo que es va projectar. Pel que fa a Olot, el representant del grup de diàleg interreligiós de la població va parlar tant des de la vessant d'entitat com de la de participant, ja que també havia estat voluntari d'un dels aprenents.

D'entre les aportacions, hi va haver la d'una aprenenta de Lloret de Mar que va dir que s'havia apuntat al VxL perquè volia parlar la llengua dels seus fills o que si no parlem la mateixa llengua no ens podem comunicar però si som de diferents religions, si. Una altra aprenenta també va afegir que l'important és el respecte i la seva voluntària va destacar com a través de converses entre persones ben diferents havien descobert molts interessos en comú. Per la seva banda, el voluntari d'Olot va afirmar que, al final, l'aprenent havia acabat sent ell.
 


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes