Consorci per a la Normalització Lingüística

Girona, mots i flors (CNL de Girona) - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Girona, mots i flors (CNL de Girona)


Girona, mots i flors és el títol de la iniciativa que han engegat el Servei Local de Català de Girona (SLC) del Centre de Normalització Lingüística (CNL) i l'Ajuntament de Girona. De la proximitat de la diada de Sant Jordi i la celebració de Girona, Temps de Flors fa tres anys que va néixer aquesta activitat que lliga flors i llengua.

Comerços i establiments de la ciutat llueixen uns cartells amb el nom de diverses flors, la seva etimologia i un fragment literari que en fa esment. D'aquesta manera, es volen fer ben presents la llengua i les flors a la ciutat durant més de tres setmanes. Els cartells són visibles a diferents zones de la ciutat com el Barri Vell, Eixample i un sector de Sant Narcís i la Devesa.

També les biblioteques municipals participen en aquesta iniciativa i reparteixen punts de llibre amb la mateixa informació dels cartells entre els seus usuaris, que també es poden trobar a la seu del CNL de Girona.

Així, doncs, el passat 22 d'abril, el SLC de Girona en va fer la presentació a la Casa Solterra (seu de l'SLC de Girona), es van llegir alguns dels poemes escollits per als cartells d'aquesta edició, en què la flor esdevé protagonista. A la lectura també hi van participar alumnes dels cursos de català, parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua i algunes autoritats i associacions de la ciutat.

Les flors participants són: atzavara, boixac, buguenvíl·lia, card, fenc, flor, francesilla, ginesta, gira-sol, glicina, grèvol, hortènsia, jacint, lilà, lliri, magnòlia, malva, margarida, mimosa, narcís, nenúfar, orquídia, rosa, sàlvia i verònica. Els autors escollits són Sergi Pàmies, Josep Albanell, Llorenç Vidal, Ausiàs March, Jacint Verdaguer, Carles Rahola, Joseph Sol, Sílvia Soler, Francesc Vicenç Garcia, Josep Carner, Narcís Comadira, Montserrat Roig, Mercè Rodoreda, Maria Perpinyà, Teresa Pàmies, Joan Maragall, Montserrat Vayreda, Lluís Alpera, Joana Raspall, Olga XirinacsJosep Pla

Aquesta iniciativa s'ha estès a altres localitats de les comarques gironines. D'una banda els aparadors dels comerços i establiments de Santa Coloma de Farners i Besalú lluiran els cartells amb el nom d'una flor i el fragment literari relacionat. D'altra banda, el Servei de Català d'Olot-la Garrotxa participa en el «Sant Joan les Flors», amb el muntatge d'una exposició dels cartells Mots i flors.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística