Consorci per a la Normalització Lingüística

Ramon Muntaner al CPNL - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Ramon Muntaner al CPNL


El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) enguany s'ha adherit a la celebració del 750è aniversari del naixement de Ramon Muntaner, una proposta impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes. Per aquest motiu, ha organitzat més de 20 actes amb l'objectiu de difondre la figura de l'autor d'una de les quatre Grans Cròniques de la literatura medieval catalana i promoure la lectura de la seva obra. La Crònica de Ramon Muntaner abraça el període que va de 1208 fins a 1328 i relata els regnats dels monarques que el cronista va conèixer personalment: Jaume I, Pere el Gran, Alfons el Franc, Jaume II i Alfons el Benigne, així com també dels reis coetanis de Mallorca i Sicília.

El tret de sortida d'aquesta celebració es va fer el dia de Sant Jordi, en el marc de l'acte "Lletres al Parlament", organitzat pel Parlament de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes, amb la lectura d'un fragment de la crònica de Ramon Muntaner, adaptat al català modern per Jordi Llavina, per part d'una parella lingüística del CNL Eramprunyà. La directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Ester Franquesa, també va participar en l'acte.

Durant l'any 2015, el alumnes i el participants en el VxL del Consorci han visitat l'exposició "Temps d'almogàvers. La Crònica de Ramon Muntaner" que s'ha fet al Museu d'Història de Catalunya de Barcelona. D'altra banda també s'han fet diverses conferències i xerrades a l'entorn de la figura i l'obra de Muntaner, s'han organitzat lectures de textos de l'autor a càrrec d'alumnes i voluntaris i aprenents del VxL i altres actes singulars com la sessió de jocs "Juguem com a l'edat mitjana" i un taller de cuina medieval.

Per fer més difusió de la figura de Ramon Muntaner i la seva obra a les xarxes socials, el CPNL ha creat l'etiqueta #‎RamonMuntanerCPNL amb la qual es pot fer un seguiment a Facebook i Twitter de tots els actes i activitats dels centres de normalització lingüística relacionats amb l'autor, nascut a Peralada, com per exemple el treball que fan a l'aula els alumnes dels cursos de català del CPNL a partir de la biografia de Muntaner. Una de les activitats que el CPNL ha proposat al seu alumnat és penjar a les xarxes socials fotografies, un edifici, carrer, plaça, estàtua, llibre o qualsevol altra imatge, relacionades amb el gran cronista, amb l'etiqueta creada per a l'ocasió.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística