Diana Bitca, exalumna dels cursos de català de Montornès i participant en el Voluntariat, entrevistada a "El 9 Nou"

Cursos de català, Voluntariat per la llengua

El periòdic bisetmanal vallesà entrevista gent d'arreu del món que viu a la nostra comarca en la secció "La volta al Vallès en 80 mons"

Segons dades de l’any 2019 que es poden consultar al web de l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya), a casa nostra viuen 1.159.427 persones vingudes d’altres països. D'aquest més d’un milió d’estrangers, 36.285 viuen al Vallès Oriental i, més concretament a Montornès, són  1.678 persones. La Diana Bitca n’és una, una montornesenca més procedent de Moldàvia que fa 10 anys que s’ha establert a Montornès i que ja ha fet del Vallès Oriental, en general, i de Montornès, en particular, casa seva. El 9 Nou cerca aquests nous vallesans per entrevistar-los i per apropar la seva història a tots nosaltres. 

El 9 Nou ha creat la secció “La volta al Vallès en 80 mons” que apareix habitualment els dilluns en la seva contraportada. En aquesta secció es publiquen entrevistes a persones vingudes de fora, que han volgut fixar al Vallès la seva residència, nous veïns i veïnes dels municipis de la comarca que ara se senten un vallesà més, un català més. La Diana Bitca és una d’aquestes persones entrevistades i és tot un exemple de capacitat de treball i d’integració. 

Com podrem llegir a l’entrevista, la Diana ens parla de com va arribar a Catalunya, de com la va impressionar Barcelona i el nostre paisatge, especialment el fet de trobar junts el mar i la muntanya, un paisatge tan diferent de la seva Moldàvia natal. La Diana comenta al periódic que parla sis idiomes, se’ns dubte això li va obrir les portes a la seva feina a la Roca Village, on ha de tractar tot sovint amb turistes vinguts de molts indrets del món. 

Tot i que a l’entrevista no se’n fa esment, hem d’explicar que la Diana va aprendre català fent cursos amb el CNL del Vallès Oriental, sobretot a Montornès, però també a Granollers, fins arribar a assolir el nivell C1; quant al Voluntariat, primer hi va participar com a aprenenta, però més endavant ja ho va fer com a voluntària. En el seu procés d’aprenentatge sempre va participar en les iniciatives que es proposaven des dels cursos i va prendre part en lectures dramatitzades de textos i en programes de ràdio de Ràdio Montornès.

Esperem que a la Diana Bitca li continuï anant molt bé en la feina i en la vida. Ens ha fet molt feliços veure que l’entrevistaven al nostre períodic comarcal.

La Diana Bitca en la gravació de fragments de El Poema de Nadal, de Josep M. de Sagarra a Montornès. Desembre 2010

La Diana amb participants en el Voluntariat per la llengua i els cursos de català de Montornès en la gravació de “Pindoles de català” a Ràdio Montornès. Juliol 2011

Reyes Barragán

Vols compartir aquesta notícia?