Acte de Lliurament del VII Premi Font de Santa Caterina de Microcontes de Montornès del Vallès

Sensibilització

Música, teatre i literatura es donen la mà en aquest acte cultural

El premi Font de Santa Caterina neix el 2005 i se celebra cada dos anys. Entre el mesos de juny i octubre els microcontes van arribant a l'Oficina de Català. La culminació del concurs s'esdevé el dia de l'acte de lliurament, moment en què es donen a conèixer el nom del guanyador i l'accèssit en el marc d'una festa literària molt participativa.  Enguany s'hi han presentat 166 treballs. 

El guanyador Carles Castell Puig

Carles Castell Puig, de Sant Cugat del Vallès,  amb el microconte Confessions i  Maria Aulines, veïna d'Olot,  amb L'instant van ésser el guanyador i l'accèssit respectivament del Premi Font de Santa Caterina 2017; a més, el conte La sort, d'Olga Garcia Beneyte, procedent de Vallirana, va merèixer una menció especial del jurat. 

Pel que fa al microconte guanyador, Confessions, el jurat va valorar especialment l'originalitat de l'argument i la capacitat de suggerir la història de tota una vida en poques línies. Quan a l'accèssit, L'instant, el jurat va tenir en consideració la seva destresa a l'hora de recrear una escena que dura uns segons amb elegància i fluïdesa. El microconte La Sort, mencionat pel jurat, va ser valorat per la seva capacitat de situar el lector en el moment decisiu que viu el protagonista.

Enguany la participació ha estat la més alta de totes les edicions celebrades fins ara. El 2011 s'hi van presentar 138 microcontes; el 2013 en van ser 159;  2015 va baixar una mica la participació amb 125 treballs,  i en aquesta darrera edició, la setena, han estat 166 microcontes els que han arribat a la bústia de l'Oficina de Català de Montornès. Cal dir, però, que 11 relats no complien les bases i que per tant els guanyadors es van haver de triar d'entre 155 obres.

També ha estat un any en què ha crescut a participació local, ja que 12 veïns i veïnes de Montornès han enviat un microconte. Com sol ser habitual els treballs  han arribat d'arreu dels Països Catalans, tot i que el nombre més gran de participants, 87, ens ha fet arribar el seu treball des de les comarques barcelonines; de Girona n'han arribat 36 relats; de Lleida, 15; de Tarragona, 11; del País Valencià, 9, i de les Illes Balears, 6. Cada any ens arriben alguns contes provinents indrets de fora de les nostres fronteres i aquest any no ha estat una excepció, ja que n'han arribat dos procedents del Regne Unit. 

L'acte de lliurament del Premi es va iniciar amb la interpretació de dues peces musicals a càrrec de Valeria Briz i Anna Aparicio, estudiants  de l'Escola Municipal de Música, alumnes de Jordi Soler, Dolors Canal i Isabel Fernández. Tot seguit la regidora de Cultura, Helena Ollé Julià, va donar la benvinguda als assistents i va destacar el valor del Premi Font de Santa Caterina com a agent per potenciar la llengua i la literatura catalana i, de retruc, el gust per les humanitats. Tot seguit la tècnica de català va fer la valoració de l'edició i  en va donar dades sobre la participació, la temàtica, la procedència, etc.  A continuació es va llegir una tria de contes participants, cinc dels quals, amb permís dels autors, que havien excusat l'assistència, van ser llegits pels alumnes de dicció de l'Aula de teatre Isaac Bassas i Javier Rivero i per la seva professora, Sara Pujadó. Altres sis contes van ser llegits pel mateixos autors que van venir a participar en l'acte de lliurament. Aquests autors- lectors presents a l'acte foren Carles Castell Puig, Ramon Jané Vidal, Maria Aulinas Costa, Carme Pratdesaba i Orri, Olga Garcia Beneyte i Jordi Masó Rahola. 

Al centre de l'acte de lliurament s'escenifiquen els microcontes guanyadors en l'edició anterior, per tant vam poder veure escenificats Fumar mata, d'Aroa Periche Izquierdo i 48 segons, d' Aida Chavarria Solé, microcontes guanyador i accèssit respectivament del 2015. Vam comptar amb la presència de les autores dels contes que es van sorprendre molt amb la creativitat dels alumnes de teatre a l'hora de posar les seves creacions dalt de l'escenari. La interpretació va anar a càrrec dels alumnes de l'Aula de Teatre Isaac Bassas, Daniel Martín, Judit Farré, Eva Ledesma, Marta Cortés i Esther Valle, dirigits per Conxi Molero i assistits pels tècnics Quim Leyes i Agustí García. Entre les dues teatralització i per tal d'amenitzar els moments de canvi d'escenografia els assistents vam poder gaudir de les interpretacions musicals de Ada Piris i Clàudia Closa, alumnes de l'Escola de Música. 

Després va arribar el moment més esperat del vespre: l'anunci del guanyadors. Glòria Catafal, com a membre del jurat, va llegir l'acta i la regidora, Helena Ollé, i l'alcalde, José Montero, van fer lliurament dels diplomes acreditatius. Per acabar l'alcalde va adreçar unes paraules als assistents remarcant l'aposta del municipi de Montornès per la cultura i felicitant els assistents i la tasca dels autors, alumnes i tècnics que fan possible el Premi Font de Santa Caterina. Seguidament la Coral la Lira de Montornès, sota la direcció de Marta Dosaiguas, va interpretar unes peces per cloure el vespre literari. En finalitzar la intervenció de la Lira es va fer una fotografia de grup amb  alumnes de teatre i música, cantants,  autors i lectors.  

  

Vols compartir aquesta notícia?