Cardedeu celebra l'Any Palau i Fabre

Sensibilització

Tomàs Nofre ens acosta a la vida i l'obra de Josep Palau i Fabre

En el marc de la 27a edició del programa Voluntariat per la llengua i del cicle PAM! Poesia a Manta, el dijous 23 de novembre, a la Biblioteca Marc de Vilalba, una cinquantena de persones -la majoria participants al VxL i alumnes dels cursos de català- van assistir a la conferència "Josep Palau i Fabre, l'Alquimista, a càrrec de Tomàs Nofre, professor de literatura i estudiós de l'obra de Palau i Fabre.

Tomàs Nofre va parlar de la vida i l'obra d'aquest escriptor singular i, sobretot, de la seva obra poètica recollida en el volum Poemes de l'Alquimista, un dels llibres més importants de la literatura catalana del segle XX. Va destacar cinc etapes en la vida de Palau i, en cada una, hi va intercalar i comentar fotografies i lletres d'alguns dels seus poemes.

1a etapa: l'ambició d'esdevenir escriptor (1917-1939) - poema El primer amor

2a etapa: de l'activisme cultural a la clandestinitat (1939-1945) - poema: La sabata

3a etapa: l'exili a França (1946-1961) - poema: L'ombra d'Anna *Desenvolupa el concepte del que per a ell representa l'Alquímia: considerar la poesia com un mètode d'experimentació.  Poema: L'estranger

4a etapa. El retorn i la lenta represa (1961 - 1975). Deixa la poesia (poema: Comiat) i se centra a estudiar l'obra de Pablo Picasso, a la qual va dedicar més de vint llibres (alguns traduïts a una desena de llengües). És per això que és considerat un dels especialistes més prestigiosos en l'àmbit mundial sobre la vida i l'obra de Picasso.

5a etapa: l'acompliment dels projectes (1976-2008). Reconeixements i premis, entre altres el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i inauguració de la Fundació Palau de Caldes d'Estrac.  Poema: Cant Espiritiual, que constitueix una voluntat de diàleg amb Déu.

I, en acabar, va obsequiar el públic assistent amb dos poemes fantàstics de Palau i Fabre interpretats per les cantants M. del Mar Bonet (Jo em donaria a qui em volgués) i Gemma Humet (La dona).

*Fins al 5 de desembre, a la Biblioteca, es pot veure l'exposició "Josep Palau i Fabre. L'home és un animal que es busca", de la Institució de les LLetres Catalanes.

Vols compartir aquesta notícia?