Una presentació del Notes número 31 molt "humida" i emotiva, Mollet del Vallès

Sensibilització

L’aigua, tema central del nou número de Notes, presentat en la diada de Sant Vicenç

Divendres 22 de gener, diada de Sant Vicenç, es va presentar la revista Notes número 31 a la Sala Fiveller.

L'aigua a Mollet és el tema central del nou número de la revista Notes, que edita anualment el Centre d'Estudis Molletans (CEM), tot coincidint amb la celebració de Sant Vicenç.

Josep Monràs i Galindo, alcalde de la ciutat i president del Centre d'Estudis Molletans, mossèn Miquel Planas i Buñuel, rector de la parròquia de Sant Vicenç, i Oriol Fort i Marrugat, director del Centre d'Estudis Molletans van presentar l'acte i es va desgranar un petit tastet dels articles que inclou la revista.

El monogràfic de Notes es dedica sempre al tema que s'ha tractat en les darreres Jornades de tardor. Enguany, aquest tema central és l'aigua en tots els seus vessants: com a recurs natural que determina l'esdevenir d'una societat agrícola i, més tard, industrial; per l'interessant sistema de mines i recs de la ciutat; per la manera que tenim d'incorporar aquest recurs en la nostra cultura, mitjançant la toponímia; per com es feia servir l'aigua en la vida domèstica i també com influïa en costums i creences. Cal destacar el valor d'aquest monogràfic, ja que recull informació molt interessant i, sovint, inèdita sobre toponímia, plànols, recs i mines d'aigua a la ciutat.

Una altre fet interessant del Notes 31 és que la Miscel·lània (recull d'articles sobre diferents temes relacionats amb Mollet i el Baix Vallès) està molt lligada al monogràfic i aporta noves dades sobre l'origen de Mollet, ja que, tal com apunta Jaume Vilaginés, el nom del municipi derivaria de la masia de can Mollet.

A banda de l'habitual exposició del contingut de la revista, l'acte de presentació va anar seguit de la lectura del text "Apunts sobre els noms de l'aigua a Mollet", a càrrec de Montserrat Pocurull, responsable del Servei de Català de Mollet, i l'acompanyament musical d'un duet de violins format per Carla Garcia i Miquel Redón, alumnes de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Mollet. Aquest text és el preludi del treball final sobre L'aigua en la toponímia mollletana, un projecte col·lectiu del CEM i l'Ajuntament de Mollet, amb l'Oficina d'Onomàstica de l'Institut d'Estudis Catalans, el centre de terminologia TERMCAT i el Servei de Català de Mollet, que es presentarà al llarg d'aquest any.

L'acte es va cloure amb l'estrena d'una sardana inèdita sobre l'aigua, La mina de Can Magre, de Vicenç Corominas i Jaume Boix.

Recull de fotos de l'acte

Vols compartir aquesta notícia?