25 anys fent bategar el català

CNL del Vallès Oriental

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dijous, 8 de novembre de 2018

Mollet se suma a la celebració de l'Any Fabra amb un èxit de participació!

Unes noranta persones van assistir ahir a la conferència "Els dos projectes de Pompeu Fabra"que ens van fer David Paloma i Mònica Montserrat al Museu Abelló, i una seixantena van anar al sopar Any Fabra que vam fer a El Casal.

Mollet se suma a la celebració de l'Any Fabra amb un èxit de participació!

David Paloma va venir acompanyat de Mònica Montserrat, tots dos divulgadors de la ruta Pompeu Fabra i ponents de conferències sobre el Mestre. És per això que ens vam saltar el guió i vam demanar a la Mònica de compartir la taula amb David Paloma. Ens sentim molt gratificats, perquè vam aprendre moltes curiositats sobre Pompeu Fabra, que us desgranem amb preguntes, i vam resseguir el fil de la seva vida i obra.

Sabíeu que hi ha 269 carrers o vies dedicades a Pompeu Fabra? Nosaltres hi afegim la rambla de Pompeu Fabra de Mollet del Vallès.

Sabíeu que Pompeu Fabra era químic de formació i que va estar deu anys vivint a Bilbao?

Sabíeu que Pompeu Fabra va escriure una gramàtica quan tenia 15 anys?

Sabíeu que Pompeu Fabra va presentar-se als Jocs Florals?

Sabíeu que el primer gran projecte de Fabra va ser lingüístic i que per això se l'anomena el seny ordenador de la llengua catalana?

Sabíeu que el segon gran projecte de Fabra és de compromís pel país?

Sabíeu que Pompeu Fabra va anar a Andorra per poder fer el seu testament en català?

Sabeu quines dues frases són les més conegudes de Fabra? "Cal no abandonar mai ni la tasca ni l'esperança" i " Si jo fallava, fallaria la llengua i si fallava la llengua, fallaria tot." Al recull de fotos en compartim alguna de no tan coneguda.

Pompeu Fabra va ser una de les personalitats més importants de Catalunya del segle XX, tal com van dir-nos els nostres ponents. La conferència se suma a l'homenatge que des de Mollet i gràcies al David Paloma i la Mònica Montserrat volem fer al Mestre.

Al final de la conferència vam sortejar uns obsequis molt especials entre les persones que ens havien regalat una paraula o expressió per buscar al Diccionari general de la llengua catalana que vam posar just a l'entrada: 2 calendaris 2019 dedicats a les Converses filològiques de Pompeu Fabra, el llibre L'abecé de Pompeu Fabra i la guia de butxaca de la Ruta Pompeu Fabra.

Cap a una seixantena de persones vam enfilar cap a El Casal per continuar la celebració amb el sopar Any Fabra. La sala d'actes d'El Casal es va guarnir per a una ocasió molt especial, de veritable banquet, amb gerberes i tots els detalls pensats a la perfecció. El menú, sopa de lletres, llibrets de formatge i sobrassada amb picada d'olives i enciam, i milfulls de xocolata amb forma de pastís de Sacher, ja que el Mestre era molt llaminer i li agradava molt la xocolata. Un grup de col·laboradors i el cuiner Xavier Soria de l'equip del Pep Salsetes ens ho tenien tot a punt. Hi vam afegir unes "tovalles" amb passatemps sobre Pompeu Fabra i vam demanar als assistents de buscar entre la sopa de lletres les paraules "Pompeu" i "Mollet". Les primeres persones que van trobar-les van tenir dos detalls ben dolços.

El nostre agraïment a totes les persones que ens van fer costat i a totes les que s'han sumat a la celebració de l'Any Fabra a Mollet del Vallès i, molt especialment, a l'Ajuntament de Mollet, al Museu Abelló i a El Casal per fer aquests dos actes possibles.

Compartim un recull de fotos de la jornada, ben especial.Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes