25 anys fent bategar el català

CNL del Vallès Oriental

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dilluns, 8 d'octubre de 2018

Presentació del Voluntariat per la llengua a l'Institut Aiguaviva de Mollet del Vallès

El Voluntariat per la llengua com a projecte de servei comunitari.

Presentació del Voluntariat per la llengua a l'Institut Aiguaviva de Mollet del Vallès

Aquest any s'ha presentat el Voluntariat per la llengua com a projecte de servei comunitari per a l'alumnat de secundària de 3r d'ESO de l'Institut Aiguaviva (uns 120 alumnes). Es tracta que alumnes que parlen habitualment català ajudin els alumnes nouvinguts que el parlen una mica i que necessiten practicar-lo. 

Per això, a part d'explicar en què consisteix el Voluntariat per la llengua, ens ha acompanyat Judit Fernández, una voluntària lingüística de l'Institut Gallecs que va estrenar la primera promoció d'aquest projecte en el seu institut i que ha pogut explicar què va representar per a ella l'experiència que va tenir amb una noia colombiana i l'enriquiment mutu que va suposar fer de voluntària lingüística. Ella també ha fet preguntes als alumnes per implicar-los, perquè conèixer una llengua, ens enriqueix.

A l'Institut Gallecs, el projecte de les parelles lingüístiques funciona des del curs 2006-2007, quan es van adherir al Voluntariat per la llengua i van considerar-ho un eix vertebrador de la cohesió social al centre i al municipi. En el cas de l'Institut Gallecs es fa al llarg d'unes deu sessions entre alumnat nouvingut del centre i alumnes de postobligatòria que volen tenir una experiència integradora i d'acolliment. El projecte de les parelles lingüístiques es reprèn aquest curs 2018-2019, després d'una pausa de dos cursos, amb noves il·lusions per fer del català una llengua d'acollida i de proximitat.

El Voluntariat per la llengua és un dels diversos projectes de servei comunitari que es faran a l'Institut Aiguaviva i la tria és de l'alumnat. Esperem que una part d'aquests alumnes s'engresquin i es formin parelles lingüístiques amb alumnes nouvinguts.

Tenim la implicació dels centres cívics de la ciutat que s'ofereixen a acollir les parelles lingüístiques perquè tinguin un espai per practicar les converses en català. Només falta, per tant, que els alumnes s'hi apuntin. Ja ho deia la Judit "Si vosaltres anéssiu a un institut d'un país diferent, us agradaria que algú us ajudés a parlar la llengua d'aquell lloc?".

I tu, ja ets Vxl?

Recull de fotosConsorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter