25 anys fent bategar el català

CNL Vallès Occidental 3

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimarts, 24 d'octubre de 2017

Tret de sortida dels cursos de català per a adults a Sant Cugat

Malgrat la pluja, més de 100 persones es van aplegar dimecres 18 d'octubre al Claustre del Monestir de Sant Cugat en l'acte inaugural del nou curs del Servei Local de Català (SLC) de Sant Cugat del Vallès. L'acte va constar de tres parts: la formació de les parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua (VxL), la presentació dels cursos de català i la xerrada del periodista de TV3 Víctor Prats.

Tret de sortida dels cursos de català per a adults a Sant Cugat

El Servei Local de Català, més que cursos

Practica, comparteix i participa
Lídia Ponsatí, dinamitzadora del VxL a Sant Cugat, va presentar les 42 parelles lingüístiques dels curs 2017-18. Aquest programa apareix com una eina perquè les persones nouvingudes a Catalunya o aquelles que ja tenen un cert coneixement de la llengua puguin agafar fluïdesa i perdre la vergonya de parlar en català. Consisteix a formar parelles lingüístiques: una persona catalanoparlant voluntària es reuneix una hora a la setmana amb una altra que vulgui aprendre la llengua mitjançant una conversa distesa i informal. També hi col·laboren entitats i comerços de la ciutat.

No únicament cursos de català
Posteriorment, Mar Oñate, responsable del SLC de Sant Cugat, va explicar les línies principals del nou període escolar, que engega amb 16 cursos i més de 300 alumnes. A més a més, al SLC es realitzen activitats diverses, com ara sortides de coneixement de l'entorn, un cicle de cinema infantil en català als cinemes Yelmo o la celebració de les tradicions més nostrades (festes de Nadal, Castanyada, Carnestoltes i Sant Jordi). Segons Oñate, l'organització d'aquest tipus d'activitats afavoreix la cohesió lingüística i social. L'última aportació d'Oñate abans de donar la paraula al convidat, el periodista de TV3 Víctor Prats, va ser que enguany el SLC programa un curs de nivell C2 en què justament el llenguatge periodístic es treballa de manera aprofundida.

El català de TV3: una llengua de primera divisió
Víctor Prats, ponent convidat d'enguany, va explicar com ha evolucionat el català en aquest mitjà des dels primers dies fins avui. Com a periodista pioner a l'hora de participar en la creació d'una llengua normalitzada a la televisió, va descriure de manera amena i divertida l'evolució del català a TV3 fins a esdevenir referent lingüístic a tot el país: des d'un principi amb ben pocs referents (només la llengua escrita del diari Avui), passant per la creació de la comissió per a la normalització lingüística sota les ordres de Francesc Vallverdú (feien informes de la pronúncia dels locutors i correccions personalitzades), fins a la normalització d'un estàndard que ha esdevingut una fórmula d'èxit.

Copa de cava sota la pluja
Finalment, es va donar per inaugurat oficialment el curs amb un refrigeri al Claustre del Monestir, on el públic assistent va poder fer petar la xerrada amb els treballadors del SLC i amb Víctor Prats mateix, mentre la pluja seguia caient.


Redacció: Alumnes del nivell de Suficiència de vespre del SLC de Sant Cugat del Vallès

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter