El premi Pi d’en Xandri de Sant Cugat, al Youtube

Llengua i cultura

Divendres va tenir lloc el ja tradicional acte de lliurament de premis Pi d'en Xandri, organitzat per Òmnium Sant Cugat i el Servei Local de Català de la mateixa ciutat.

Ateses les circumstàncies actuals, l'acte no es va fer presencialment, sinó que es va emetre "en directe" pels canals de Youtube del Consorci per a la Normalització Lingüística i d'Òmnium Sant Cugat. La responsable del Servei Local de Català (SLC), Mar Oñate, va conduir l'acte i va destacar el compromís i l'àrdua feina del jurat, que va haver de valorar els textos i deliberar sobre els guardons en ple confinament.

Hi van intervenir el president d'Òmnium Sant Cugat, Jaume Angerri, i la directora del Centre de Normalització Lingüística, Montserrat Trilles. També va dirigir unes paraules als videoassistents, en nom del jurat, Francesc Carbó. Abans del lliurament de premis, Mar Oñate va recordar que el Voluntariat per la llengua virtual és una activitat molt reeixida i va animar a tothom a participar-hi. Així mateix, va destacar dues de les campanyes principals que el CPNL té en ple funcionament ara mateix: el Servei d'Assessorament Lingüístic i l'I tu, jugues en català?.

Durant l'emissió de l'acte, d'uns tres quarts d'hora de durada, hi va haver més de 100 visualitzacions en total al canal de Youtube del CPNL (amb un pic de 48 visualitzacions alhora). Al cap d'una hora de l'emissió, el vídeo ja tenia més de 200 visualitzacions, i a hores d'ara té gairebé una trentena de m'agrades. Pel que fa al xat que es va desenvolupar simultàniament a l'estrena del vídeo, hi van participar unes 40 persones, tot un èxit per a aquest nou repte del SLC de Sant Cugat, que mai no havia fet servir aquest format per a un acte.

Cal destacar algunes peculiaritats del premi enguany: la diversitat de procedència dels guardonats (Argentina, Hongria, Veneçuela, Andorra, Brasil, Colòmbia i Sant Cugat), el fet que per primer cop una voluntària lingüística guanya el premi (Rosa Ramos) i que un dels guanyadors també obtingués la distinció en l'edició 2018-19 (Leonardo Villarroel). Els guanyadors van ser:

Com cada any, alumnes dels cursos de Lectures en veu alta van llegir els relats i microrelats guanyadors. Atès que el format especial de l'acte ho permetia, les lectures es van fer des del Pi d'en Xandri, a càrrec d'Adelina Quinquilla Belmonte, Elisabet Mas Clavé i Anna Sans Vicente.

M. O.

Vols compartir aquesta notícia?