'Un joc i diverses llengües'. La llengua materna a Montcada

Acolliment

El 21 de febrer a la tarda, gairebé una vuitentena de persones es van reunir a la Biblioteca Elisenda de Montcada per commemorar per primer cop el Dia Internacional de la Llengua Materna.

La celebració va girar al voltant del joc, en tant que referent comú a moltes cultures, i com es denomina en algunes de les llengües maternes que es parlen actualment a Montcada i Reixac. 

La primera activitat va ser l'explicació en català de contes de tradició amaziga a càrrec de representants de Casa Amaziga.

 

Després es van fer diversos tallers de jocs dinamitzats i conduïts per representants dels col·lectius del Pakistan i el Marroc i de la gent gran del barri de la Ribera.

Les persones assistents, que havien de passar pels diferents tallers on els posaven un segell en un passaport lingüístic amb informació d'algunes de les llengües majoritàries del municipi, van poder escriure el seu nom en àrab i amazic, fer un camell amb fulles de palma, jugar amb pedres i fils o veure com les paraules evolucionen quan passen d'una persona a una altra (joc del telèfon).

En finalitzar, es va poder veure una exposició amb descripció d'onze jocs i la seva denominació en diferents llengües: català, castellà, basc, portuguès, àrab, amazic, urdú, xinès, polonès, búlgar, rus, ucraïnès, romanès, wòlof, twi, susu i bambara. Hi van col·laborar alumnes del Servei Local de Català.

La versió oral de les denominacions d'aquests jocs en diverses llengües es pot escoltar al programa Com diu que es diu? de Montcada Ràdio.

 

Enguany és el primer cop que Montcada i Reixac se suma a la commemoració d'aquesta diada, declarada com a tal per la UNESCO l'any 2000 amb l'objectiu de donar relleu a la diversitat lingüística i cultural.

M.G.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?