El CNL de les Terres de l'Ebre recorda Jesús Moncada en el 80è aniversari del naixement de l'autor

Llengua i cultura

L'1 de desembre de 1941 naixia a Mequinensa l'autor de la novel·la 'Camí de sirga'

El Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE)  se suma a la commemoració del vuitantè aniversari del naixement de l'escriptor Jesús Moncada Estruga (Mequinensa, Baix Cinca, 1 de desembre de 1941 - 13 de juny de Barcelona, 2005).

El CNLTE promou des del passat mes d'octubre l'activitat Moncada 80, amb l'objectiu de difondre entre els alumnes dels cursos de català per a adults i la ciutadania en general l'obra de l'autor de Camí de sirga (1988), a través del lèxic que Moncada utilitzava en les seues novel·les i els seus contes. S'han seleccionat una vintena de paraules i expressions utilitzades per l'escriptor de Mequinensa en la seua obra vinculades a camps semàntics com la navegació fluvial, el món rural, la botànica, la meteorologia...

Les vint paraules i expressions que formen part de Moncada 80 són a reculesarjau, bancal, borrassa, brisca, bromalla, crestar, galifardeu, garganxó, codís, glera, marcolfa, matalot, meliguera, perxi, recapte, ramal, safarós, salabre i torterol, extretes de les obres següents: El cafè de la Granota (1985), Històries de la mà esquerra (1981), Camí de sirga (1988), La galeria de les estàtues (1992), Estremida memòria (1997) i Cabòries estivals i altres proses volanderes (2003).

El CNLTE difon a través de les xarxes socials i al programa Llengua.cat de Ràdio Tortosa els fragments literaris en què Jesús Moncada va utilitzar el lèxic seleccionat, amb la qual cosa es  vol retre homenatge a la personalitat literària de l’autor i reivindicar la seua obra vinculada a l'Ebre i als seus pobles.

Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Vols compartir aquesta notícia?