La campanya i l’exposició “Quan parles fas màgia” incrementen un 67 % el nombre de voluntaris joves del Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua

Des de l'inici de la campanya de promoció hi ha hagut més de 2.800 inscrits nous.

La campanya i l'exposició itinerant "Quan parles fas màgia" del programa Voluntariat per la llengua que impulsen la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística han afavorit la incorporació d'un important contingent de participants joves al programa.

En total, des de l'octubre de 2020 hi ha hagut 2.881 inscrits nous en el VxL (994 voluntaris i 1.887 aprenents), dels quals 281 voluntaris tenen de 18 a 29 anys, el 67,26 % més que l'any anterior. La campanya inclou una exposició itinerant, publicitat a les xarxes socials, tres vídeos promocionals, protagonitzats per participants reals en el programa i una sèrie de vídeos per facilitar la conversa a partir de jocs de màgia realitzat pel mag Eduard Juanola. A més, ha servit per renovar la imatge gràfica de tot el programa.


Més de 5.000 visitants

L'exposició "Quan parles fas màgia", produïda per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) haurà assolit prop de seixanta itineràncies en municipis catalans entre l'obertura del setembre passat i la tardor de 2022. A hores d'ara ja l'han visitada més de 5.000 persones.

D'entre les properes localitzacions previstes hi ha la seu d'Òmnium Cultural Anoia, a Igualada (del 20 al 30 d'abril), l'Espai Avinyó de Barcelona (durant tot el mes de maig) o l'Espai Santa Caterina, espai expositiu de la Generalitat de Catalunya a Girona (del 15 de novembre al 17 de desembre). Les programacions arriben fins al 2022, en què es preveu que l'exposició es pugui visitar del 7 al 21 de novembre a la Capella de Sant Joan, a Vilafranca del Penedès. El Centre de Normalització Lingüística de Girona ha elaborat un vídeo de l'exposició a la seu dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat.

El públic que ha visitat "Quan parles fas màgia" és tan divers com ampli és el ventall de llocs on s'ha instal·lat l'exposició: biblioteques, centres culturals, casals d'entitats, mercats, hospitals o punts de servei del CPNL d'arreu de Catalunya, sempre respectant les restriccions a causa de la pandèmia. Tota la informació relativa a l'exposició i també les itineràncies previstes es poden consultar en el web de Llengua catalana.

Amb la metàfora de la màgia de parlar en català, l'exposició destaca la capacitat del VxL per fer créixer el català a través de la conversa i convida les persones a afegir-se a aquest programa d'enriquiment lingüístic, cultural i personal. Es presenta en dos formats: mòduls de fusta i lones, i està a disposició d'associacions, ens locals, centres educatius i entitats que poden sol·licitar-la emplenant aquest formulari.


Impuls per incorporar nous voluntaris i aprenents de català

El programa Voluntariat per la llengua consisteix a practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària, que parla català fluidament, i una persona aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. A hores d'ara ja s'han superat les 152.000 parelles lingüístiques formades des que es va iniciar el programa el 2003.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?