El CNL de les Terres de l’Ebre celebra el Dia Mundial de la Poesia

Llengua i cultura

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de les Terres de l'Ebre impulsa activitats i col·labora en la difusió de les commemoracions que s'organitzen amb motiu del Dia Mundial de la Poesia 2021 a diferents localitats del territori.

La celebració del Dia Mundial de la Poesia al Consorci per a la Normalització Lingüística referma el reconeixement de Josep Carner com a autor literari de l'any 2020, amb un joc virtual de preguntes i explicacions de curiositats sobre l'obra del "príncep dels poetes", que es difon a les xarxes socials al voltant del 21 de març, data de la commemoració.

La difusió del joc virtual a través dels diferents comptes del Consorci (Twitter, Facebook i Instagram) és l'homenatge que l'organització ret a l'escriptor, com a cloenda de l'any literari en el 50è aniversari de la seva mort. Una commemoració que s'ha allargat fins ben entrat el 2021.

Accions del CNL de les Terres de l'Ebre

Amb la voluntat de reforçar els vincles del Consorci amb l'entorn, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de les Terres de l'Ebre col·labora en la difusió de les activitats que s'organitzen amb motiu del Dia Mundial de la Poesia 2021 a diferents localitats del territori: Amposta, Campredó, Gandesa, Móra d'Ebre, Tortosa... També fomenta la participació de l'alumnat dels cursos de català, del voluntariat lingüístic i dels col·laboradors del CNL en els actes commemoratius organitzats.

Com a accions pròpies del CNL cal esmentar la difusió a través de les xarxes socials Facebook i Twitter durant la setmana del 15 al 21 de març de vídeos que han enregistrat persones públiques del territori recitant poemes que compten amb una versió musical en català. L'objectiu d'aquesta activitat és donar a conèixer la poesia a través de la música. En total, l'acció ha comptat amb la participació de dotze representants dels àmbits de la literatura, la comunicació, les arts i la cultura de les quatre comarques de les Terres de l'Ebre: Irene Prades (bibliotecària), Joan Panisello (ceramista), Pilar Ferrando (poeta), Emigdi  Subirats (escriptor), Jesús M. Tibau (escriptor), Núria Mora (periodista), Josep Cid (president del Centre d’Estudis de la Ribera d'Ebre), Joana Serret (bibliotecària), Mario Pons (cineasta i poeta), Miquel Esteve (escriptor), Sílvia Panisello (poeta i rapsoda) i Màrius Pont (filòleg i historiador).

Una altra activitat amb participació directa de l'alumnat, el voluntariat lingüístic i dels col·laboradors del CNL ha estat l'enregistrament en vídeo de la recitació del poema "No em despulleu", de Felícia Fuster, autora escollida per a la commemoració de la diada, en diferents idiomes: àrab (Fouzia Koudri), aranès (Anna Alins), búlgar (Cvetomira Nikolova), portuguès (Tais Campos), romanès (Geanina Ungureanu) i ucraïnès (Lyudmila Futa) per tal de formar part de l'acció commemorativa virtual del Dia Mundial que organitzen els Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat a les Terres de l'Ebre.

Acte central del Dia Mundial de la Poesia

Com cada any, el CPNL també col·labora amb diferents iniciatives en la commemoració del Dia Mundial de la Poesia i fa difusió de l'acte central que organitza la Institució de les Lletres Catalanes, amb les etiquetes #DMP_CPNL #DMP21. Enguany, l'autora escollida per a la commemoració és Felícia Fuster (Barcelona, 1920 - París, 2012), poeta, traductora, artista plàstica i feminista compromesa. El seu poema "No em despulleu", traduït a 21 llengües, també en llengua de signes catalana, protagonitzarà l'acte central del Dia Mundial de la Poesia, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, que tindrà lloc el 21 de març, a les 17 h, a l'Arts Santa Mònica de Barcelona.

A través de la recitació del poema en nombroses llengües, la Institució de les Lletres Catalanes vol mostrar la riquesa mundial de la comunicació poètica, més enllà de fronteres i diversitats culturals.

El 1999, durant la 30a Conferència General a París, la Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia, per ressaltar una de les formes de més valor de l'expressió identitària i lingüística de la humanitat.

Vols compartir aquesta notícia?