25 anys fent bategar el català

CNL de les Terres de l’Ebre

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dijous, 21 de maig de 2009

Les Terres de l'Ebre commemoren el 20è aniversari del Consorci

El dia 20 de maig va tindre lloc a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa l'acte de commemoració del 20è aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) a les Terres de l'Ebre.

Les Terres de l'Ebre commemoren el 20è aniversari del Consorci

L'acte va tindre lloc a la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

El CNL de les Terres de l'Ebre es va constituir el març de 1993

L'acte va coincidir amb l'estada de l'exposició "20 anys junts pel català" a la ciutat i amb la presentació d'una quarantena de parelles lingüístiques de l'edició 2009 del programa "Voluntariat per la llengua" a Tortosa.

El secretari de Política Lingüística de la Generalitat i president del CPNL, Bernat Joan, i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, van presidir la celebració, la qual va comptar també amb les intervencions del delegat del govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, i del president del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre, Francesc Gas.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

El 31 de març de 1993 es va fer la reunió constituent del Consell del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre (CNLTE), amb representants de l’Ajuntament de Tortosa, dels consells comarcals del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat de Catalunya. L’alcalde de Tortosa del moment, Vicent Beguer, va ser elegit com a primer president del Consell del CNLTE. El 18 de març de 1994 es va aprovar la integració al Consell del CNLTE, amb veu i sense vot, d’un representant d’Òmnium Cultural.


A la sessió del 10 de novembre de 1994, Ramon Cardús, aleshores president del Consell Comarcal del Baix Ebre, va assumir la presidència del CNLTE. El 25 de novembre de 1996 el president del Consell Comarcal del Montsià, Daniel Rius, va assumir la presidència del Consell del CNLTE. L’any 2000 va ser nomenat Xavier Pallarès, president del Consell Comarcal de la Terra Alta, per a ocupar el càrrec.


Amb la nova divisió territorial de les delegacions de la Generalitat encetada l’any 2001, la comarca de la Ribera d’Ebre va passar a formar part del CNLTE, la qual cosa va propiciar que en la reunió del Consell del CNLTE de 24 de novembre de 2004, Joan-Josep Duran, representant del Consell Comarcal riberenc, n’assumís la presidència.

El 18 d’abril de 2006 fou elegit Francesc Lahosa, regidor de l’Ajuntament de Tortosa, president del Consell del CNLTE. Posteriorment, el 18 de setembre de 2007, va ocupar el càrrec el conseller comarcal del Baix Ebre, Jordi Gaseni. Finalment, des del 18 de març de 2009, la presidència l’ocupa el conseller comarcal del Baix Ebre i alcalde de Roquetes, Francesc Gas.

 


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter