Trobada de parelles lingüístiques a la Biblioteca de Rubí

Voluntariat per la llengua

Una quarantena de persones es troben a l'auditori de la Biblio per iniciar una nova temporada del VxL. Una vegada més els establiments col·laboradors es mostren molt generosos amb aquest programa de participació ciutadana.

Dilluns passat, 5 de març, vam trobar-nos a la Biblioteca per inaugurar una nova edició del Voluntariat per la llengua a la ciutat. L'acte va començar a les set de la tarda amb els parlaments de Teresa Garcia, directora del Centre de Normalització Lingüística de Terrassa i Rubí; Roser Tutusaus, responsable del Servei de Català de Rubí, i Sergi Garcia, regidor delegat d'Educació de l'Ajuntament de Rubí. Tot seguit, l'Isaac Aguareles, responsable del VxL al Servei de Català de Rubí, va iniciar la cloenda de la 27a edició amb les valoracions que en van fer els voluntaris i aprenents assistents. També es van sortejar 7 esmorzars/berenars entre les parelles que havien emplenat la cartilla dels establiments col·laboradors.

Tot seguit, el mateix responsable va presentar el contingut de les bosses que havien rebut els participants a l'entrar a l'Auditori de la Biblioteca. Pel que fa a les activitats de la 28a edició, des d'ara fins al juliol, les parelles lingüístiques poden participar en activitats dins l'àmbit de l'esport, amb la col·laboració del Centre Excursionista de Rubí; arts escèniques, amb un descompte d'un 50 % al Teatre Municipal, i la lectura fàcil, gràcies a la conducció d'Èlia Garcia, voluntària lingüística.

Tot seguit es va presentar la modalitat virtual del Voluntariat per la llengua, gràcies a l'aprenenta Karol, resident a Rubí, que ha format una parella amb l'Anna, resident a Barcelona. Des de l'auditori de la Biblioteca ens vam connectar amb la Karol per videoconferència i ens va adelitar amb el seu bon nivell de parla i fluïdesa lingüística. Vam comprovar que el VxL virtual és útil en una gran diversitat de situacions a més de la distància física, que potser seria la més evident. S'escau que la Karol feia d'aprenenta presencial, i que després d'un accident i d'haver de quedar-se a casa una bona temporada va provar la modalitat virtual i li va agradar tant que ara no vol canviar. Igualment, la Cristina, una voluntària rubinenca present a l'acte, ens va explicar les seves converses virtuals amb la Teréza, una aprenenta txeca que estudia Filologia catalana i espanyola al seu país d'origen.

Vam tancar l'acte amb un pica-pica amb, d'una banda, coca de forner gentilesa de la pastisseria La Lyonesa, establiment col·laborador; de l'altra, un refrigeri a base de refrescs i patates, fruits secs i galetes salades gentilesa de Condis Mariona.

Isaac Aguareles Tudela

Vols compartir aquesta notícia?