25 anys fent bategar el català

CNL de Terrassa i Rubí

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimecres, 23 de maig de 2018

Ja hem fet el Dictat Solidari, a Rubí!

Una mica de crònica

Com cada any, els assistents al Dictat porten aliments de llarga durada que, posteriorment, les entitats solidàries s'encarreguen de distribuir. En aquest sentit la regidora de l'Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, va agrair la tasca d'inclusió social de Creu Roja, Frater-Nadal, Càritas, Rubí Solidari i ASAV. També va destacar l'aprenentatge de la llengua com un puntal bàsic que facilita la integració i la convivència social. En l'acte d'ahir es van recollir uns 150 quilos d'aliments.

Ja hem fet el Dictat Solidari, a Rubí!

Aquest sisè Dictat Solidari ha estat dedicat a la figura de Manuel de Pedrolo: enguany se celebra el centenari del seu naixement.

Teresa Garcia, directora del Centre de Normalització Lingüística Terrassa i Rubí,  va parlar sobre la importància de la literatura de Manuel de Pedrolo. En va destacar el fet que fos un autor molt prolífic i que toqués diferents temàtiques: des de la novel·la negra, fins a la novel·la social, però també la poesia visual. Un ampli espectre que el públic dels anys seixanta i setanta va saber apreciar molt, atès que Pedrolo va oferir al públic lector l'oportunitat de llegir literatura moderna en català.

El fragment triat va ser del llibre L'infant dels grans, novetat d'aquest any que ha publicat l'editorial Comanegra. Roser Tutusaus, responsable del Servei Local de Català de Rubí, va explicar que Pedrolo va començar a escriure aquesta narració per a deixar constància dels progressos de la seva filla Adelais Pedrolo quan tenia vuit mesos: els primers passos, la primera dent, els sons... i les anècdotes familiars entorn d'ella. L'instint de novel·lista del seu pare va fer que allò que va començar com un joc acabés sent una narració completament travada. Pedrolo regalà aquest llibre a la seva filla als divuit anys. I ara, amb motiu del centenari del naixement del seu pare, Adelais ha decidit publicar-lo. Li agraïm aquest gest que ens fa conèixer d'una manera més propera Pedrolo i la seva família.

A continuació, Montse Flores, professora de llengua i literatura de l'INS Duc de Montblanc de Rubí i companya durant molts anys del SLC, ens va fer el Dictat. El tros triat girava entorn de la primera dent d'Adelais. La Montse, acostumada a estar davant d'una classe, va amenitzar el Dictat amb comentaris simpàtics. La intenció era sempre engrescar la gent a parlar en català i en l'estudi de la llengua. La llengua, aquest ésser que ella considera com la cosa més important del món.

L'última etapa del Dictat fou la part de correcció i didàctica que va dur a terme Angelina Amat, tècnica de dinamització del SLC. Per mitjà d'un power point tothom va poder corregir-se els errors comesos. L'Angelina va anar explicant algunes qüestions d'accentuació. Després de la correcció, va comentar unes quantes diapositives més per il·lustrar qüestions de lèxic, pronoms febles i ús de les cometes dins del text narratiu.

Cal dir que al matí els nois i noies de les escoles que ho van decidir van poder connectar-se a l'enllaç de Ràdio Rubí i fer el Dictat que tenien preparat en línia per a ells. El seu Dictat també era un fragment de L'infant dels grans. Va ser enregistrat dies abans per Ràdio Rubí a l'Escola Mossèn Cinto. En aquest sentit, agraïm la col·laboració i bona entesa amb l'assessora LIC Susanna Jiménez del Pla educatiu d'entorn amb qui ens coordinem per fer que aquestes activitats tinguin incidència també en el sector educatiu reglat.

Mireu l'àlbum de fotos!Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes