25 anys fent bategar el català

CNL de Terrassa i Rubí

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dijous, 27 d'abril de 2017

Rubí ja ha “escrit” el Dictat Solidari 2017

El dijous 27 d'abril, a la tarda, a l'Auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler,  unes seixanta persones van animar-se a fer el Dictat Solidari d'aquest any. Aquest Dictat , com cada any, representa una col·laboració conjunta amb les entitats solidàries de Rubí: Càritas, Creu Roja, Frater Nadal, ASAV i Rubí Solidari.

Rubí ja ha “escrit” el Dictat Solidari 2017

Una seixantena de persones participen en la primera activitat de l’Any Bertrana

El públic, el componien alumnes dels cursos de català per a adults, parelles lingüístiques, un grup d'alumnes de l'Escola d'Adults, alguns alumnes de l'Institut de La Serreta i altres persones que van venir-hi a títol personal.

Cal destacar que el mateix dia 27 al matí, els centres escolars que van voler també van poder fer el dictat a través de la pàgina web de Ràdio Rubí o Rubitv. Als centres també es van recollir productes per al recapte. El fragment de Prudenci Bertrana triat en aquesta ocasió va ser de la narració curta "La joguina terrible" inclòs a Crisàlides. Montserrat Vendrell, coordinadora pedagògica de l'Institut La Serreta fou l'encarregada de llegir el dictat dels centres. També va llegir el que es va fer a la Biblioteca, com diem més avall.

L'Any Bertrana commemora els 150 anys del naixement de Prudenci Bertrana i els 125 d'Aurora Bertrana, la seva filla. Teresa García, directora del CNL Terrassa i Rubí, en la seva intervenció va destacar de Prudenci l'artista modernista i afegí que a més de ser escriptor va desenvolupar altres tasques: professor de pintura, dissenyador, periodista, formà part del consell de redacció d'algunes publicacions...  D'Aurora, en destacà que fou una dona avançada al seu temps, que també fou músic i que ja de jove va anar a l'estranger per estudiar, cosa poc habitual en l'època. La vida personal d'Aurora té certs ingredients que fan que en la seva literatura es pugui copsar una àmplia visió del món i una concepció moderna de la dona. 

El Dictat no serà l'única activitat de l'Any Bertrana; Roser Tutusaus, responsable del SLC de Rubí, explicà que tothom qui vulgui: alumnes dels cursos de català, però també dels instituts i, en general, la ciutadania podrà participar en un blog anomenat Endrapalletres en el qual cada mes aniran sortint fragments de l'obra literària de Prudenci i Aurora. En relació amb aquests fragments tothom podrà dir la seva a través del blog. A cada fragment hi haurà suggeriments de temes concrets sobre els quals escriure, però qui vulgui no cenyir-se a cap i expressar-se lliurement, també ho podrà fer. Ja a partir d'avui, 28 d'abril, es pot participar en el blog. Si posem als cercadors: CNL Terrassa  Rubí Endrapalletres, ens sortirà el blog.

Com ja hem dit abans, el Dictat va anar a càrrec de Montserrat Vendrell i el fragment llegit va ser de la narració "Dick" de Les proses bàrbares de Prudenci Bertrana. És un conte emotiu sobre el gos del narrador, comença bé i acaba malament. El final, però, el vam estalviar a tothom i ens vam quedar amb la descripció del gos Dick, que és fantàstica. 

En acabar el dictat, tothom se'l va poder autocorregir amb el suport del power point que es veia a la pantalla. Angelina Amat, dinamitzadora del SLC de Rubí, va explicar diversos aspectes de l'ortografia d'algunes paraules, va repassar una mica l'accentuació i va aclarir als assistents qüestions de lèxic. 

Finalment, amb els números que s'havien donat a cada persona, es va fer el sorteig de dos llibres: Josafat de Prudenci Bertrana i Tres presoners d'Aurora Bertrana.


SLC de Rubí
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes