25 anys fent bategar el català

CNL de Tarragona

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Pla Ofercat al comerç de Tarragona

  

Presentació

El Pla Ofercat (antigament Pla integral de foment de l'ús del català al comerç de Tarragona (PIFUC)) sorgeix de la necessitat d'incrementar la presència de la llengua catalana al paisatge comercial de la ciutat, detectada a partir de l'aplicació de l'Ofercat el 2015. Els resultats de l'estudi palesen un retrocés dels indicadors respecte a les anteriors aplicacions del programa, el 2001 i el 2007.

Per això hem elaborat un pla per acostar el català al comerç tarragoní, tant  al centre com als barris, amb implicació d'institucions i associacions de comerciants, indispensables per poder arribar a tots els establiments de Tarragona.

El pla pilot que hem preparat intenta tenir en compte totes les consideracions que l'estudi Ofercat posa sobre la taula respecte al sector comercial de Tarragona: treball prioritari de la retolació en català, treball amb els comerços regentats per immigrants i treball als barris.

Accions del Pla Ofercat

1. Augmentar el nombre de rètols en català als nous comerços i establiments del centre de la ciutat i dels barris amb presència comercial.

2. Signar convenis de col·laboració amb les grans organitzacions que intervenen en la vida socioeconòmica del municipi (Cambra de Comerç, Pimec, AEHT) i també amb les associacions de botiguers de tot el municipi. La finalitat d'aquests acords es concreta a difondre la normativa lingüística vigent als comerços i revisar/traduir cartes de bars i restaurants.

3. Incidir en els comerços regentats per immigrants (locutoris, bars i restaurants, basars...) al centre i als barris de Tarragona. L'especificitat d'aquests comerços requereix un tractament intensiu i adaptat a cada tipologia d'establiment.

4. Oferir formació a col·lectius concrets del sector comercial (cambrers, dependents de botigues, personal dels supermercats...) a través de les organitzacions a les quals estan adherits (Pimec i Associació d'Hostaleria de Tarragona).

5. Assessorar el nou Mercat Central de Tarragona (inaugurat el març del 2017) i incidir en el Mercat Municipal de Torreforta.

7. Elaborar i adaptar materials per al sector comercial tenint en compte la singularitat de la ciutat.

8. Establir pràctiques lingüístiques als comerços col·laboradors del Voluntariat per la llengua.

Amb la col·laboració, el suport i la participació de: 

OMAC (Oficina Municipal d'Atenció al Ciutadà) 

OMIC (Oficina Municipal d'Informació al Consumidor)

 

 Associació de Venedors del Mercat Central

Hem signat un acord de col·laboració:

​​​ 

 ​      


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter