25 anys fent bategar el català

CNL de Tarragona

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Divendres, 23 de febrer de 2018

Celebrem el Dia Internacional de la Llengua Materna

Els serveis i oficines del CNL de Tarragona han organitzat aquesta setmana diverses activitats dins i fora les aules per posar en valor la llengua materna, seguint la crida de la Unesco, que va instaurar el 21 de febrer com al Dia Internacional de la Llengua Materna.

Celebrem el Dia Internacional de la Llengua Materna

Activitats a les aules

Aprofitant la diversitat lingüística dels alumnes dels cursos de català --el 66,3 % dels inscrits el 2017 van néixer a l'estranger--, al llarg de la setmana els mateixos alumnes han ensenyat als seus companys com sonen i com s'escriuen les seves llengües. A Calafell, a més d'aprendre alfabets com el ciríl·lic i l'àrab, van practicar les frases de cortesia més habituals. Al Club de Lectura de l'Arboç cada participant va seleccionar una paraula en la seva llengua per jugar al joc de les paraules amagades. A Salou, a més de paraules també es van ensenyar frases fetes i embarbussaments en llengües diferents, que després es van escriure en cartolines per decorar un mural al centre. A Tarragona, paraules diferents s'enganxaven també en un mural i, com a novetat, en un mapamundi, i en nivells més alts es va fer un debat sobre les llengües de la infància i el multilingüísme a partir de la vida de l'escriptor Elias Canetti. A Valls es van compartir experiències a partir de la biografia lingüística de cada alumne. I al Vendrell es van llegir poemes i contes curts en veu alta i, a més, els alumnes van elaborar un emotiu vídeo dient la mateixa frase en vuit llengües diferents.

Activitats fora de les aules

La celebració també ha tingut una projecció pública. A Constantí un grup d'alumnes van llegir poemes a la ràdio municipal, i a Tarragona hi va haver dos actes: el 21 al matí alumnes del nivell E3 van presentar les seves llengües i algunes tradicions del seu país al Centre Sociosanitari Francolí, i el dia 22 altres alumnes, juntament amb alumnes de la URV i de l'EOI, van ajudar a descobrir algunes paraules catalanes que en realitat eren d'origen estranger. Aquest acte es va fer després de la trobada semestral dl Ple pel Català al Camp de Tarragona.

A més de català i castellà (aquest, en diferents modalitats), les llengües representades en aquestes activitats han estat el francès, el portuguès, l'ucrainès, el rus, l'albanès, l'urdú, l'àrab, l'amazic, el xinès, el thailandès, el romanès, l'anglès, l'italià, el basc, el polonès, l'alemany...

Aquestes activitats tenen molt bona acceptació entre l'alumnat, perquè reforça la seva autoestima i es divulguen els valors del multilingüisme i la multiculturalitat, consolidant a la vegada el català com a llengua de cohesió.

Una mostra gràfica de les activitatsConsorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes