Tertúlia sobre el VxL a Ràdio Sabadell: ‘El català s’aprèn parlant-lo’

Voluntariat per la llengua

Les parelles lingüístiques fan màgia a la ràdio amb la vareta de la llengua

El dia 8 de juliol, a les 12.30 h, al magazín diari Al matí de Ràdio Sabadell, Raquel García va conversar via Skype amb dues parelles lingüístiques (una presencial i una virtual) del VxL, una aprenenta que va passat a ser voluntària i la dinamitzadora del programa al CNL de Sabadell. El Xavi (sabadellenc) i la Millen (brasilera) van parlar de les seves trobades: quan van començar, què els aporten i el grau de satisfacció que els comporta compartir llengua, cultura i emocions. L'Eusebi (terrassenc) i el Fernando (mexicà) van explicar com es van conèixer gràcies al VxL virtual i com han evolucionat en llengua i amistat en temps de pandèmia. la Ileana ("catalana en cos d'italiana", com ella es defineix) va recordar l'arribada a Catalunya el 2007, l'aprenentatge lingüístic, vital i cultural com a alumna i aprenenta, amb el nivell C2 de català i un màster de correcció al currículum, un periple que li va valdre l'obtenció del Premi Pompeu Fabra 2014 a la incorporació a la comunitat lingüística catalana i que la va dur a fer ella de voluntària, com a mostra d'agraïment a totes aquelles persones que faciliten l'aprenentatge del català. També vam poder sentir-hi l'Esther, aprenenta virtual del Xavi, que va explicar la pèrdua de vergonya a parlar en català gràcies al VxL, i l'Eulàlia, professora de la Millen quan va començar a aprendre català, que va destacar com des del primer moment no va dubtar a posar en pràctica tot allò que aprenia a l'aula.

Per emmarcar els testimonis i les experiències en primera persona dels tertulians, la Lídia, dinamitzadora del VxL al CNL de Sabadell, va explicar els orígens del programa el 2003, l'evolució fins a arribar a les més de 151.000 parelles lingüístiques fetes fins ara, i la situació actual, amb la irrupció de la pandèmia, que ha obligat els participants a fer trobades virtuals, però que tot i així, el 2020 va ser capaç de crear 7.341 parelles noves, 190 de les quals des del CNL de Sabadell.

En definitiva, la tertúlia ens va evidenciar que la llengua s'aprèn sobretot parlant-la en contextos informals, i que facilitar l'ús del català a qui el vol aprendre ens aporta beneficis com a societat: afavoreix la igualtat d'oportunitats, fa augmentar l'autoestima com a parlants multilingües i incentiva els vincles amb la comunitat.

Per això és tan important el prec que va fer la Ileana als catalanoparlants com a cirereta de la tertúlia: "Parleu-nos en català. Si canvieu de llengua feu un flac favor a tot aquest munt de persones que fem un esforç per aprendre'l".

Vols compartir aquesta notícia?