Catàleg de serveis

Voluntariat per la llengua en àmbits específics

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

Aquest programa, que va néixer l'any 2003 i que ja ha format més de 150.000 parelles, s’adapta fàcilment a tota mena d'àmbits amb fórmules específiques per a cadascun dels col·lectius.

Per exemple, els comerços, bars, restaurants, etc. poden adherir-se al Voluntariat per la llengua com a establiments col·laboradors si es comprometen a atendre en català els aprenents que s’hi adrecin en aquesta llengua. A tot Catalunya, hi ha gairebé 5.000 establiments col·laboradors.

En l’àmbit de l’empresa, hi ha la possibilitat de crear parelles lingüístiques entre companys de feina, com hem fet per exemple a l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus.

Per què?

Amb el Voluntariat per la llengua les empreses, els comerços i les administracions contribueixen a la millora del nivell de català oral del seu personal per guanyar en competitivitat, qualitat de servei i arrelament amb l'entorn immediat.

Qui?

Voluntaris i aprenents són companys de feina amb horaris compatibles. Si cal, els voluntaris poden ser persones externes.

On?

Les trobades es porten a terme en l'entorn laboral. També hi ha la possibilitat d’acollir-se al VxL virtual, a través de plataformes de videoconferència.

Quant de temps?

Els voluntaris i els aprenents s’han de comprometre a dedicar a la parella lingüística un mínim d'una hora a la setmana durant 10 setmanes.