El CNL de l'Àrea de Reus visita 100 establiments regentats per població estrangera

Ús professional, Ús professional

Un dels aspectes a millorar és l'ús del català en l'atenció oral, per la qual cosa està previst posar en marxa de forma immediata el projecte "Comerços aprenents"

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (CNL) ha visitat, entre setembre i desembre, 100 establiments de la ciutat regentats per població d'origen estranger.

L'objectiu de les visites, que s'han dut a terme en col·laboració amb la Regidoria d'Empresa i Ocupació, era donar a conèixer els serveis del CNL, com els cursos de català i el servei d'assessorament lingüístic, però també sensibilitzar els comerços que atendre la clientela en català és un indicador de qualitat.

Entre altre material, en les visites s'ha distribuït el fullet A Reus, el català al comerç!, en català, castellà, xinès, àrab i urdú, que ha estat elaborat per la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística. Aquest mes de gener, la Regidoria d'Empresa i Ocupació enviarà el mateix fullet a la resta d'establiments regentats per població estrangera que no s'han visitat: uns 300.

En els 100 comerços que s'han visitat els propietaris provenen, sobretot, de la Xina (31 %), el Magreb (21 %) i el Pakistan (18 %). Gairebé el 30 % dels negocis són d'alimentació, seguits dels dedicats a la restauració i a l'equipament de la llar, que representen un 22 i un 20 % del total, respectivament.

S'ha detectat que 7 de cada 10 establiments compleixen la Llei de política lingüística en matèria de retolació, ja que el rètol principal és en català, a més d'altres llengües en alguns casos. Pel que fa a l'ús oral del català, la dada no és tan positiva ja que gairebé 7 de cada 10 comerciants no saben parlar en català. Tot i amb això, el CNL recorda als catalanoparlants que és bo que, d'entrada, s'adrecin en català en aquest tipus de comerç perquè un 30% sí que els podrà atendre en la llengua pròpia de Catalunya, i la resta rebrà un estímul per formar-se.

Amb aquests resultats, el pròxim pas del Centre de Normalització Lingüística serà posar en marxa el projecte "Comerços aprenents", amb l'objectiu de facilitar al màxim l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana en l'atenció al públic del comerç local.

Aquest projecte pioner, que ja s'ha posat en pràctica en altres localitats catalanes, consisteix en 10 visites presencials d'un tècnic o tècnica de normalització lingüística al lloc de treball de les persones que regenten establiments comercials i que responen a un perfil similar: tenen pocs coneixements de la llengua catalana i poques opcions per fer un curs, a causa del seu horari laboral.

A Reus, el projecte es posarà en marxa el mes vinent. De fet, dels 100 comerços visitats una trentena té interès a participar-hi.

Tota aquesta feina de dinamització de l'ús de la llengua està emmarcada en el Pla Ofercat Reus, que s'ha de desenvolupar els pròxims anys per fer augmentar l'ús del català al comerç de la ciutat. El Pla Ofercat s'ha dissenyat tenint en compte els resultats de l'estudi Ofercat Reus 2019.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?