25 anys fent bategar el català

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dilluns, 4 de febrer de 2019

Quaranta parelles lingüístiques més al Voluntariat per la llengua de Reus

Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió formativa al local d'assaig dels Xiquets de Reus i van gaudir de la xerrada sobre el fet casteller a càrrec del David Sanz, membre de la colla castellera, i d'un taller de castells.

Quaranta parelles lingüístiques més al Voluntariat per la llengua de Reus

Divendres passat, es van formalitzar quaranta parelles lingüístiques del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (CNL) a la sessió de presentació de la trenta-setena edició del programa Voluntariat per la llengua (VxL) a Reus. 

Anna Saperas, directora del CNL de l'Àrea de Reus, va inaugurar la sessió de presentació de les parelles i va agrair a tothom l'assistència i la implicació en el programa.

Al seu torn, M. Dolors Sardà, presidenta del CNL, va destacar la importància d'aquest programa, en l'extensió de l'ús social del català, i va donar les gràcies a David Sanz, membre de la colla dels Xiquets de Reus, per oferir-se a dur a terme una introducció al fet casteller per a voluntaris i aprenents.

David Sanz es va posar els assistents a la butxaca amb la seva xerrada, que va abraçar des de l'origen dels castells fins a l'actualitat. Aquesta presentació va suscitar moltes preguntes i curiositats, tant entre voluntaris com entre aprenents.

Després, les tècniques responsables del programa, Rut Ortiz i Mireia Romeu, es van encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè l'experiència com a membres d'una parella lingüística resulti ben positiva. En aquest sentit, van detallar alguns dels materials lliurats a les parelles que poden utilitzar a l'hora de conversar i van destacar el grup de conversa Fem un beure?, que té com a objectiu parlar en català en un ambient informal. Aquesta iniciativa és oberta a tothom, es formi part o no del VxL, i aquest mes de febrer es durà a terme cada dimecres a les 18 h a la Taverna Despertaferro, al carrer de Martí Napolità, 7-9.

Finalment, dues membres més dels Xiquets de Reus van ensenyar la zona on els Xiquets de Reus assagen i van dur a terme un petit taller de castells.

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb l'aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en aquesta llengua en un ambient distès, mentre fan noves amistats i s'enriqueixen mútuament. 

Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al CNL de l'Àrea de Reus, situat al carrer de l'Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat, o fer el tràmit als punts d'inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat. 

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 125.000 parelles


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes