25 anys fent bategar el català

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimecres, 23 de gener de 2019

Vint-i-quatre activitats i un miler de participants actius en l'Any Fabra a Reus

La Comissió de l'Any Fabra a Reus fa un balanç positiu en una reunió al Centre de Lectura.

Vint-i-quatre activitats i un miler de participants actius en l'Any Fabra a Reus

La Comissió de l'Any Pompeu Fabra a Reus es va reunir ahir al Centre de Lectura per fer balanç de tota la feina duta a terme l'any 2018, en què es commemoraven els 150 anys del naixement de l'il·lustre gramàtic i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana.

Va presentar la reunió M. Dolors Sardà, regidora d'Ensenyament i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus i presidenta del Consell del Centre de Normalització Lingüística, i va cloure l'acte Jordi Agràs, director de Cultura de la Generalitat de Catalunya al Camp de Tarragona. També hi van assistir membres del Consell del Centre de Normalització Lingüística (CNL) i altres persones vinculades a les entitats que han format part de la Comissió de l'Any Fabra a Reus.

Durant la reunió es va projectar un muntatge en què es mostraven les activitats que s'han organitzat a la ciutat amb motiu de l'Any Fabra i també les que s'han dut a terme en l'àrea del CNL, Baix Camp i Priorat, amb la participació d'aquest. Així mateix es va poder veure un audiovisual produït per la Direcció General de Política Lingüística amb l'activitat de l'Any Fabra a tots els Països Catalans.

Recordem que el dia 1 de desembre l'Ajuntament de Reus va inaugurar a prop de la plaça Pompeu Fabra, a tocar del parc de Sant Jordi, un monument dedicat al seny ordenador de la llengua. La iniciativa, que es va fer seva la Comissió de l'Any Pompeu Fabra a Reus, va sorgir d'una proposta de les entitats excursionistes de la ciutat, que van tenir un paper rellevant en l'acte, i va comptar amb la participació d'alumnes de l'Escola Pompeu Fabra de Reus i de la coral Canta amb el cor, entre altres. A més de la representació municipal, encapçalada per l'alcalde Carles Pellicer, va assistir a l'acte Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística.

Però la inauguració del monument va ser només la cirereta, després de 24 activitats i un miler de participants actius. En paraules de M. Dolors Sardà, regidora d'Ensenyament i Política Lingüística, "la Comissió ha valgut la pena pel que hem fet junts per la llengua i per honorar la figura de Pompeu Fabra. Us felicito". Per la seva banda, Jordi Agràs va voler "agrair la feina que heu fet tots plegats, no només en quantitat sinó en qualitat. Aquest any ha permès conèixer un Fabra polièdric: el seu vessant de tenista, d'excursionista, d'enginyer, de lingüista...".

En el marc de l'Any Fabra, hi ha hagut des d'activitats escolars com Febre de Fabra i jocs de paraules fins a tardes literàries, espectacles com el monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra! i cursos sobre la nova Gramàtica. També ha sigut protagonista l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa", que ha passat per la Biblioteca Xavier Amorós i també per la Pere Anguera. I sobretot s'han programat conferències: Josep Murgades, Josep Lluís Martín Berbois, Joan Martí i Castell, Jordi Ginebra, Enric Gomà, Carme Junyent i Genís Sinca han sigut alguns dels conferenciants escollits.

https://www.cpnl.cat/media/upload/pdf//e_img_20190122_174810g_editora_129_19407_2.jpg

L'activitat continua durant el 2019

I tot i que l'any Fabra era el 2018, les activitats de divulgació i d'homenatge continuarà i arribarà als barris de Reus: l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" farà un recorregut pels diferents centres cívics de la ciutat.

Centre Cívic Llevant

1-15 de febrer

Centre Cívic Migjorn

18-28 de febrer

Centre Cívic del Carme

1-12 d'abril

Centre Cívic Mas Abelló

15-30 d'abril

Centre Cívic Mestral

3-14 de juny

Centre Cívic Ponent

17-28 de juny

En l'àmbit escolar els centres educatius de primària repetiran l'activitat Febre de Fabra. Aquest cop l'amfitriona serà l'escola Sant Bernat Calvó, que enguany fa 40 anys.

Aquest febrer, en què se celebra el 50è aniversari de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, el recorregut des de Prada de Conflent, on està enterrat Fabra, a Montserrat es tornarà a fer a peu. Les cinc entitats excursionistes de Reus seran a Prada el dia 17 i el 24, a Montserrat. El dia 20, justament quan Fabra hauria fet 151 anys, cobriran caminant els més de 50 km del tram que va de Ripoll a la Gleva.

A més, des del Departament d'Ensenyament s'ha preparat, per a docents de tot Catalunya, unes jornades a l'Institut d'Estudis Catalans d'aprofundiment de la figura de Fabra i d'intercanvi d'experiències, i es convidarà els centres educatius de la ciutat a participar-hi activament.

Finalment, des de la Direcció General de Política Lingüística es continuarà fent circular l'exposició pels diversos municipis, es difondrà encara més tot el material didàctic i publicacions que s'han presentat darrerament, i es faran conferències i el monòleg a diversos instituts del Camp de Tarragona.

La reunió d'ahir va acabar amb una fotografia dels membres de la Comissió de l'Any Fabra i assistents a la reunió al voltant del bust de Pompeu Fabra que el 1966, i amb la presència de la seva filla Carola i de diversos directius de l'Institut d'Estudis Catalans, es va inaugurar al Centre de Lectura. L'escultura és obra del reusenc Ramon Ferran.

Comissió impulsora

Formen part de la Comissió de l'Any Pompeu Fabra a Reus:

 • Regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística
 • Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 • Centre de Lectura
 • Departament d'Ensenyament i centres educatius de Reus
 • Direcció General de Política Lingüística
 • Entitats excursionistes de Reus
 • Escola Pompeu Fabra
 • Òmnium Baix Camp
 • Regidoria de Cultura
 • Servei Municipal de Biblioteques
 • Centre Cívic Llevant

Gener de 2019


CNL Àrea de Reus
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Google +
 • Twitter
 • Netvibes