25 anys fent bategar el català

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimecres, 7 de novembre de 2018

Aquesta tardor Reus organitza la majoria d'activitats per celebrar l’Any Fabra a la ciutat

Des d'una exposició fins a un monòleg serviran per recordar el geni ordenador de la llengua catalana, que tindrà un monument a la ciutat.

Aquesta tardor Reus organitza la majoria d'activitats per celebrar l’Any Fabra a la ciutat

El mes de novembre tindran lloc a Reus diversos actes commemoratius de l'Any Fabra. L'activitat començarà amb un cicle de conferències titulat "El llegat de Pompeu Fabra", que organitza Òmnium Cultural i que tindran lloc a la seva seu a les 19.30 h.

  • Dimarts 13 de novembre: Presentació de Control de plagues. 92 paraules catalanes per fumigar, a càrrec de l'autor, Enric Gomà.
  • Dimecres 14 de novembre: "Autoritats, senyories i excel·lències. De veritat el masculí és per als homes i el femení per a les dones?", a càrrec de Carme Junyent.
  • Dimecres 21 de novembre: Presentació del número 103 de Llengua Nacional dedicat a Pompeu Fabra, a càrrec de Jordi Ginebra, comissari de l'Any Fabra, i el director i la subdirectora de la revista.
  • Divendres 30 de novembre: "Pompeu Fabra, defensor de la nació catalana: el compromís polític", a càrrec de Joan Martí Castell.

També al novembre, concretament del 15 al 30, es podrà veure a la Biblioteca Central Xavier Amorós l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa", que presenta l'aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l'impuls a la llengua que va suposar el seu treball. La primera quinzena de desembre es podrà veure la mateixa exposició a la Biblioteca Pere Anguera.

Per inaugurar l'exposició, el mateix dijous 15 de novembre a les 19.30 h tindrà lloc la conferència "Pompeu Fabra, el miracle de la ce trencada", a càrrec de Genís Sinca, periodista i autor d'una sèrie de biografies de personatges catalans del món de la política i la cultura. 

La cirereta la posarà l'actor Òscar Intente, que el dilluns 26 de novembre a les 19.30 h, també a la Biblioteca Central Xavier Amorós, representarà el monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra!, un espectacle que utilitza la metàfora esportiva (Fabra era un gran aficionat al tennis) per introduir-nos en la dimensió científica, humana i ciutadana del geni ordenador de la llengua catalana.

Totes aquestes activitats han estat ideades per la Direcció General de Política Lingüística i són gestionades pels serveis territorials de Cultura i, en el cas de Reus, el Baix Camp i el Priorat, pel Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura.

El Centre d'Amics de Reus també acollirà el 12 de desembre a les 19.30 h una conferència sobre Pompeu Fabra. En aquest cas, a càrrec de Josep Murgades.

Prèviament a aquests actes a Reus, Falset ha acollit la mateixa exposició i una conferència també de Josep Murgades. Per la seva banda, el mes de desembre a Cambrils també es podrà veure l'exposició, que s'inaugurarà el 3 de desembre amb el monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra!, a càrrec d'Òscar Intente.

A més, l'any 2019 l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" farà un recorregut pels diferents centres cívics de Reus.

En l'àmbit escolar i també el 2019 els centres educatius de primària repetiran l'activitat Febre de Fabra. Aquest cop l'amfitriona serà l'Escola Sant Bernat Calvó, que enguany fa 40 anys.

Monument a Pompeu Fabra

Per cloure l'any Fabra, tot i que algunes activitats s'allarguen fins al 2019, el dia 1 de desembre a les 12.30 h l'Ajuntament de Reus inaugurarà un monument dedicat al seny ordenador de la llengua que se situarà prop de la plaça Pompeu Fabra, a tocar del parc de Sant Jordi. La iniciativa, que s'ha fet seva la Comissió de l'Any Pompeu Fabra a Reus, sorgeix d'una proposta de les entitats excursionistes de la ciutat, que tindran un paper rellevant en l'acte, i comptarà amb la participació d'alumnes de l'Escola Pompeu Fabra de Reus entre altres.


CNL de l'Àrea de Reus

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes