"Un home blanc i un barquer", un conte ruandès publicat a Vic, amb motiu de la celebració de Sant Jordi al juliol

Llengua i cultura

Com cada any, el CNL d'Osona, La Farinera, l'Associació Tapís i Escènic Vic elaboren conjuntament un conte per Sant Jordi

Enguany, en un Sant Jordi molt atípic, diverses entitats de Vic hem treballat en una edició molt especial. Es tracta, com cada any, de la publicació d'un conte en què col·laborem els alumnes del CNL d'Osona, els actors de l'Escènic Vic, els petits artistes de La Farinera i els treballadors de l'Associació Tapís. El conte d'aquest any, "Un home blanc i un barquer" és típic de Ruanda.

Conte "Un home blanc i un barquer"

El procés d'edició no és senzill, i comença amb el recull de contes proposats pels alumnes del Consorci per la Normalització Lingüística, aquest any en concret una classe del nivell Elemental 2 del SLC de Vic. D'aquest recull, que inclou contes populars de molts països i històries personals, els alumnes voten i escullen el millor del grup. En aquest cas, un conte ruandès que entre tots han redactat magníficament, amb un conjunt de detalls afegits a l'argument inicial.

Un cop establert el text i aprovat per la classe, entra en joc l'habilitat dels alumnes de La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic per posar imatges als mots del conte. El divideixen en escenes i ,seguint les descripcions,  dibuixen els fons i els personatges que apareixeran impresos a l'edició.

Paral·lelament, l'alumnat dels cursos de teatre de Escènic Vic preparen les veus dels protagonistes. Normalment, doblaven els dibuixos en l'animació digital, però enguany han anat més enllà i han  interpretat una representació del conte que s'ha enregistrat (rodat ) conjuntament amb La Farinera CAVV.

Finalment, la incansable feina de l'Associació Tapís permet que el llibre físic vegi la llum en una edició única, feta amb paper reciclat per ells i amb un valor social afegit immens. Al vídeo de presentació podeu escoltar el procés de creació del paper i posterior posteriorment ,la impressió i el relligat.

Com veieu, no és senzill, però engresca des dels redactors fins als joves impressors i posa en valor el teixit associatiu i cultural de la ciutat de Vic més enllà de les fires, els mercats i la producció tradicional. Podreu trobar el llibre Un home blanc i un barquer a les llibreries de Vic a partir del 23 de juliol, i veure'n el vídeo de presentació a les xarxes socials de les associacions participants:

Associació Tapís 

Centre de Normalització Lingüística d'Osona 

La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic 

Escola de Música de Vic i Conservatori de Vic 

Escènic Vic 

Vols compartir aquesta notícia?