Notícies

 1. Visita guiada del VxL d’Osona a l’exposició “Caput aut navis” del Museu de la Torneria de Torelló

  Coincidint que el dia 28 de maig és el Dia Internacional del Joc s'ha organitzar una visita guiada a l'exposició "Caput aut Navis. A cara o creu" del Museu de la Torneria de Torelló per a participants del VxL d'Osona.

  Els assistents han vist tota una sèrie de jocs de l'antiguitat i han comprovat que n'hi ha força que tampoc han canviat gaire al llarg de tant de temps. Es tracta d'un conjunt de peces de petit format, que expliquen com es jugava des dels temps dels ibers i dels romans fins a l'època medieval.

  Quan s'ha acabat l'explicació tothom qui ha volgut ha jugat a diferents jocs del món que eren a disposició del públic, i han passat una estona amena i divertida.

  La proposta ha tingut molt bona acollida, hi han assistit 32 persones entre voluntaris i aprenents de Torelló, Manlleu i Vic. La visita ha estat gratuïta gràcies a la col·laboració del Museu de la Torneria, entitat adherida al programa Voluntariat per la llengua.

  Voluntariat per la llengua

 2. Una seixantena de persones vinculades a l’ensenyament del català a la ciutat de Vic participen en una matinal formativa amb materials i experiències per a l’aprenentatge de la llengua.

  Núria Homs, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Vic ha presentat la jornada, que neix, com bé ha dit, de la Comissió Lingüística de la ciutat, òrgan format per centres escolars, escoles d'adults, el CNL d'Osona i altres entitats que ensenyen català.

  La matinal formativa s'ha dividit en dos blocs, el primer dels quals ha estat la presentació de dos materials: Oralpha i Ep! Escolta i parla; en el segon bloc s'han explicat les experiències d'intercanvi del Centre de Formació d'Adults Montseny i les pràctiques lingüístiques del CNL d'Osona.

  Acolliment , Acolliment , CPNL

 3. El Govern convida els ciutadans a fer propostes sobre el català en sessions en línia

  Les persones interessades en el futur de català que vulguin fer propostes per garantir-ne el futur són cridades a participar en les 12 sessions deliberatives en línia que organitza el Govern en el marc del Pacte Nacional per la Llengua. Les sessions abordaran temes clau per al català com la cohesió social (estructura social i acolliment), la cultura, l'audiovisual, els mitjans de comunicació, les tecnologies de la llengua i el món digital, l'àmbit socioeconòmic i laboral, la salut i l'atenció sanitària, el lleure l'esport i el món associatiu, els àmbits estatal, europeu i internacional, les administracions públiques i l'educació i la recerca. En cada sessió hi podran participar 50 persones. La inscripció es pot fer, previ registre, des dels enllaços següents:

  Altres

 4. Els alumnes de Bàsic 2 visiten la biblioteca Dos Rius de Torelló

  Aquest dimarts 17 de maig els alumnes de Bàsic 2 de l'Oficina de Català de Torelló han visitat la biblioteca Dos Rius amb l'objectiu de conèixer les instal·lacions i els serveis que ofereix aquest equipament i de practicar el català fora de l'aula.

  Llengua i cultura

 5. Comença el reforç de lectura del 3r trimestre a Vic, Manlleu i Torelló

  Aquesta setmana, del 9 al 13 de maig, ha començat el reforç de lectura del tercer trimestre a Vic, Manlleu i Torelló.

  Voluntariat per la llengua

 6. Guanyadors de la campanya "A l'abril cada paraula val per mil"

  Amb el sorteig entres els finalistes del concurs realitzat dimarts 10 de maig de 2022 al CNL d'Osona, posem punt final a la desena campanya "A l'abril cada paraula val per mil"  i és hora de fer-ne balanç.

  En aquesta edició 2022 de la campanya- que es fa amb continuïtat des del 2013- s'han exposat als comerços d'Osona 30 cartells diferents amb paraules que potser ja no es diuen tant, amb la intenció de fer-les reviure, de tornar-les a dir, de tornar-les a escriure i de tornar-les a sentir. En el mateix cartell s'ha pogut jugar a descobrir quina de les tres opcions que proposava era la que corresponia al significat de la paraula.

  Sensibilització, Sensibilització

 7. Visita guiada dels alumnes de bàsic 3 de l'OC de Manlleu al Museu del Ter

  Els alumnes del nivell bàsic 3 de Manlleu han gaudit d'un recorregut per la història industrial del territori.

  Llengua i cultura

 8. El VxL present a la 18a Fira d'Entitats de Vic

  Dissabte, dia 7 de maig el programa Voluntariat per la llengua va participar a la 18a Fira d'Entitats de la ciutat de Vic, que va tenir lloc a la rambla del Passeig i del Carme, de les 5 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre.

  Voluntariat per la llengua

 9. Política Lingüística publica 25 vídeos amb trucs per conversar en català

  La sèrie "Màgia per conversar" s'adreça a les parelles del VxL, l'alumnat del CPNL i tots els aprenents de català

  Voluntariat per la llengua

 10. Cap de setmana d'estrenes en català

  Divendres s'estrenen als cinemes dues pel·lícules doblades al català amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística. També s'estrena a les sales comercials la pel·lícula guanyadora de l'Os d'Or de la Berlinale, Alcarràs, que ha comptat amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)

  Oci i consum