Xarxa territorial

Vols practicar el català o ajudar a practicar-lo?

Modalitat virtual del VxL

A través de videoconferència, siguis on siguis

Vols saber-ne més?

A la teva disposició!

L'equip del VxL t'ofereix tot el suport

Punts de servei

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització lingüística. El VxL es va iniciar el 2003, des d'aleshores ha format més de 150.000 parelles lingüístiques i ha tingut la col·laboració de més de 10.000 entitats i establiments col·laboradors a tot Catalunya.

Al CNL Montserrat ja hi ha hagut més de 3.500 parelles lingüístiques i hi han col·laborat uns 145 entitats i establiments

 • Una parella lingüística del Voluntariat per la llengua de Berga en la seva primera trobada

  És una bona manera d'integrar-se a la nova societat i cultura per a les persones que fa poc que som a Catalunya. És molt important per aprendre la llengua. Hem començat molt bé!

  Dexi Gloribeth, aprenenta del VxL 

 • Un comiat diferent al Centre Penitenciari de Lledoners

  He trobat uns participants molt predisposats a conversar en català malgrat l'esforç que això els suposa.

  Ramon, voluntari del VxL al CP de Lledoners

  Destaco tota l'atenció i l'interès que sempre van demostrar els aprenents. Les nostres converses, per mi, eren molt interessants i enriquidores. Em passava el temps volant!

  Carme, voluntària del VxL al CP de Lledoners

  Valoro molt l’esforç del meu aprenent i l’encoratjo a escriure en català: «Cuida't tant com puguis i escriu, que ja saps que ho fas molt bé!»

  Mercè, voluntària del VxL al CP de Lledoners

  L'interès que demostren tenir els participants em dona ànims per continuar participant en els projectes molt activament.

  Gabriel, voluntari del VxL al CP de Lledoners

 • Per què ser voluntari del VxL?

  Crec que és important transmetre a les persones que venen d'altres països la riquesa de la nostra llengua i les nostres tradicions.

  Robert, voluntari del VxL

PARELLES LINGÜÍSTIQUES EN ÀMBITS ESPECÍFICS

El Voluntariat per la llengua, a més de fer parelles lingüístiques entre persones majors d'edat que parlen català habitualment (voluntaris) i d'altres que en tenen un nivell mínim però necessiten practicar-lo, s'adapta fàcilment a tota mena d'àmbits amb fórmules específiques per a cadascun dels col·lectius:

 A les empreses i a la sanitat, facilitant que totes les persones que tenen coneixements bàsics de català oral el puguin practicar amb companys de la feina o amb persones externes que parlen habitualment el català.

Més de 600 parelles lingüístiques formades a empreses i centres sanitaris com ara T-Systems, Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), l'Hospital Sant Joan de Reus o el Centre Maria Gay de Girona, entre d'altres. 

A la justícia, per facilitar la pràctica del català als interns als centres penitenciaris o als treballadors d'aquest àmbit. Més de 1.000 parelles lingüístiques formades a centres penitenciaris (com ara Brians o Lledoners), centres educatius de Justícia juvenil (com ara l'Alzina) o serveis territorials de Justícia de Tarragona o Girona, entre d'altres. 

A l'esport, amb el pla "Mou-te en català!", que fomenta l'ús de la llengua catalana entre els professionals i els esportistes a entitats i centres esportius. Més de 300 parelles lingüístiques formades a serveis o centres esportius com ara Fundació Claror, Zona esportiva Diagonal (Gavà) o el Club Natació Terrassa, entre d'altres.

A la diversitat funcional, de la mà d'entitats que atenen persones amb discapacitat o malaltia mental. Més de 500 parelles lingüístiques formades a la Fundació Rubricatus i Llars Hebre, FEMAREC o la Fundació Ramon Noguera, entre d'altres.

A la diversitat religiosa, per fer parelles lingüístiques entre persones de diferents confessions religioses. Més de 100 de formades en col·laboració amb Atzavara-Arrels o els Germans Carmelites de Badalona, entre d'altres.

A l'educació i la cultura, col·laborant amb AMPA, centres de formació d'adults, biblioteques i tot tipus d'associacions culturals. Més de 4.000 parelles lingüístiques formades en associacions de mares i pares d'alumnes d'arreu del país, universitats, colles castelleres o de geganters, centres excursionistes, casals, etc.     

TAMBÉ T'INTERESSARÀ

Tota la informació al portal de VxL

Entra