Política Lingüística i el CPNL despleguen el Pla Ofercat de promoció del català al comerç de Manresa i 27 ciutats catalanes

Socioeconòmic, Socioeconòmic

  • Els plans Ofercat, que ja s'aplicaven a 18 ciutats, s'estenen el 2021 també a Manresa, Cerdanyola del Vallès, Molins de Rei, Mollet, Reus, Rubí, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans

  • Accions de sensibilització amb materials per als comerciants en català, castellà, àrab, urdú i xinès

  • El nou projecte "Comerços aprenents" facilitarà que els comerciants immigrats atenguin en català

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), amb la col·laboració de les àrees de dinamització econòmica dels ajuntaments i amb les associacions de comerciants, desenvolupen la tercera tanda de sensibilització sobre l'ús del català, inscrita en els plans Ofercat, que s'adreça especialment als propietaris d'establiments comercials regentats per persones nouvingudes a Catalunya.

Els plans Ofercat recullen actuacions perquè el català guanyi més presència i ús oral i escrit, allà on es detecta aquesta necessitat arran de l'estudi Ofercat que duen a terme la DGPL i el CPNL.

Els plans inclouen les sessions de sensibilització per a comerciants; les sessions d'assessorament lingüístic del projecte elteunegoci.cat amb la Fundació puntCAT; les sessions "Comunica't amb èxit" amb PIMEC, o el nou projecte "Comerços aprenents" per als professionals d'origen estranger sense coneixements de la llengua catalana.

Com a material de referència, la Direcció General de Política Lingüística ha editat l'opuscle multilingüe "El català al comerç!", amb versions adaptades a cada municipi, que informa sobre les obligacions lingüístiques del Codi de consum i els avantatges d'usar el català des d'una perspectiva de màrqueting; a més d'informació dels cursos i serveis de català que ofereix el CPNL i de programes com el Voluntariat per la llengua. Aquest material està disponible en català, castellà, àrab, urdú i xinès.


Tres fases d'Ofercat a Catalunya


Els plans Ofercat es van iniciar el 2018 a Badalona, Girona, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Tarragona, Tortosa i el Vendrell. El 2019 s'hi van incorporar les ciutats de Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

En aquesta tercera fase, s'hi han inclòs les poblacions de ManresaCerdanyola del Vallès, Molins de Rei, Mollet, Reus, Rubí, Sant Cugat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.

Des de 2018, els plans Ofercat es porten a terme a les ciutats de les seus dels vint-i dos centres del Consorci per a la Normalització Lingüística, a les que tenen més de 50.000 habitants o són capital de comarca de més de 30.000 habitants. El conjunt de plans abastaran 43 nuclis d'observació que corresponen a 33 ciutats i a 10 districtes de Barcelona.


Comerços aprenents

El nou projecte Comerços aprenents, que s'està impulsant com a pla pilot, té per objecte que les persones immigrades que regenten comerços tinguin la mínima competència oral en català per atendre els clients en aquesta llengua en les qüestions més bàsiques. Amb un mètode similar al del Voluntariat per la llengua i 10 sessions d'uns 10 minuts conduïdes per tècnics del Consorci per a la Normalització Lingüística, els comerciants que hi participin seran capaços de començar una conversa en català amb la clientela, cosa que facilitarà també que els clients s'hi adrecin en aquesta llengua.


Agenda lingüística en l'àmbit econòmic

L'Ofercat és un programa de la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, iniciat l'any 2000, per conèixer de manera sistemàtica l'oferta lingüística dels establiments comercials de Catalunya per impulsar-hi accions específiques de promoció del català.

L'Ofercat s'emmarca a l'Agenda de foment del català en el món de l'empresa i el comerç, que, amb el segell genèric 'Català i empresa, ja estàs al dia?', impulsa Política Lingüística amb el CPNL, que en fa el desplegament territorial i en planifica les sessions d'assessorament i sensibilització.

La DGPL impulsa també el programa "Emmarca't" adreçat a grans marques i corporacions, amb línies de suport específiques a projectes d'empreses i d'entitats de l'àmbit empresarial i del treball.

Vols compartir aquesta notícia?