25 anys fent bategar el català

CNL del Maresme

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dilluns, 14 de maig de 2018

Bona feina, mestre Fabra!

Dins dels actes de commemoració de l'Any Fabra, el dia 8 de maig els alumnes del nivell intermedi del Masnou van fer un taller per conèixer l'abast de l'obra del mestre.

Bona feina, mestre Fabra!

Els alumnes van poder veure com era el català escrit a l'època prèvia a la tasca modernitzadora de Fabra i quins criteris va seguir per ordenar el caos ortogràfic i gramatical en què es trobava la llengua al final del segle XIX i inici del XX.

A partir de quatre casos pràctics (la vocal neutra, la hac, la ce trencada i els castellanismes), van analitzar-ne l'evolució històrica i es van enfrontar a les decisions que va haver de prendre Fabra a l'hora de fixar-ne una normativa unitària. Per exemple, com s'havien d'escriure els plurals femenins? S'havia de recuperar la ce trencada, que havia caigut en desús? S'havien d'eliminar les h que proliferaven per tot arreu? Quins castellanismes calia incloure en el diccionari normatiu? Un cop debatudes les diferents postures, van comparar les seves conclusions amb les de Fabra.

D'aquesta manera van arribar a fer-se una idea de com ha evolucionat la normativa del català al llarg dels segles i de l'aportació cabdal que va fer el mestre en un moment clau de la història de la llengua catalana.

Aquesta activitat ha estat organitzada per l'Oficina de Català del Masnou conjuntament amb la Biblioteca Joan Coromines, i s'emmarca dins dels actes de commemoració de l'Any Fabra organitzats per l'Ajuntament del Masnou.Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter