25 anys fent bategar el català

CNL de Lleida

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimecres, 5 de desembre de 2018

Pedrolo, l'escriptor irreductible

La conferència sobre un dels autors més prolífics en llengua catalana repassa la trajectòria d'un home compromès, marxista heterodox i independentista en el centenari del seu naixement

Pedrolo, l'escriptor irreductible

Manuel de Pedrolo pertanyia a una família burgesa de l'Aranyó (Segarra), però mai va aprofitar els seus privilegis. Va decidir molt jove ser escriptor i viure de l'escriptura amb totes les conseqüències. Per això, va treballar més que ningú, va escriure més de 20.000 pàgines en tota la seva carrera, va publicar 128 llibres, i va conrear tots els gèneres: el conte, la novel·la negra, la ciència-ficció, la poesia i el teatre.

L'ambició de Pedrolo va ser sempre ser llegit en català, en un temps molt complicat per la dictadura i, posteriorment, per la transició democràtica de marcada fragilitat. Aquesta repressió política va ser un dels principals obstacles per a un home conegut per la seva insubordinació al món polític, d'una banda, i al món editorial, de l'altra. Pedrolo no seguia les modes literàries, escrivia el que ell volia i com ell ho volia. Era una figura avançada al seu temps, per la seva ideologia marxista i el seu tarannà feminista, explícit en algunes obres de protagonisme de la dona.

Conegut per la seva obra més exitosa, El Mecanoscrit del segon origen, l'autor va publicar quan va tenir l'oportunitat. És per això que moltes obres, escrites als anys 50 i 60, no van veure la llum fins als anys 70.

Sovint El Mecanoscrit ha amagat la vàlua d'altres obres com Temps obert (que reuneix 11 novel·les), Un amor fora ciutat (que aborda el tema de l'homosexualitat), Acte de violència (manual per a la lluita i la insurrecció pacífica) o Trajecte final.

Tot i els entrebancs professionals, el director als anys 60 de la col·lecció de novel·la negra La Cua de Palla va excel·lir per la seva modernitat, el seu treball metòdic i incansable i pel seu compromís. Els premis que va rebre, els més importants en llengua catalana, així ho demostren: el Sant Jordi, el Joanot Martorell, el Lletra d'Or, el Prudenci Bertrana, el Víctor català, el Serra d'Or de narrativa o el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1979.

L'homenatge a l'escriptor segarrenc va tenir lloc el dijous 4 de desembre a la biblioteca municipal del Pont de Suert, que acollirà l'exposició de l'autor fins al dia 12 d'aquest mes. Com va dir la conferenciant convidada, Carme Vidal, llicenciada en Filologia Catalana i doctora en Filologia Germànica, "Pedrolo no va poder ser el pare de la modernitat literària catalana, perquè no el van deixar". La seva empremta, però, continua vigent. I la seva lluita per la insubmissió personal i de país no pot ser més actual.


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes