25 anys fent bategar el català

CNL de l’Hospitalet

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dijous, 19 d'octubre de 2017

Lliçó inaugural del curs 2017-2018 del CNL de l'Hospitalet

Dimecres 18 d'octubre, a les 18.30 h, es va celebrar la primera Lliçó inaugural del CNL de l'Hospitalet amb la conferència "La nova Gramàtica de la llengua catalana de l'IEC".

Lliçó inaugural del curs 2017-2018 del CNL de l'Hospitalet

Més d'un centenar de persones ─alumnes dels cursos de català, professors dels instituts i escoles de la ciutat, personal de l'Ajuntament i públic interessat en la llengua catalana─ van omplir de gom a gom la sala d'actes del Centre Cultural Metropolità Tecla Sala per assistir a la Lliçó inaugural del curs 2017-2018 del CNL de l'Hospitalet.

Jaume Graells, regidor d'Educació i president del Consell de Centre del CNL, va donar la benvinguda als assistents i va destacar la importància de la llengua catalana com a element de cohesió a la ciutat; a continuació, Gemma Vázquez, directora del CNL, va ressaltar l'actualitat de la nova Gramàtica de l'Institut d'Estudis Catalans (GIEC) i els debats que ha generat, cosa que vol dir que la llengua està ben vivia i és d'interès per a la societat.  Tot seguit va donar la paraula a Neus Nogué, professora de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, que ens va explicar el perquè d'aquesta posada a punt de la gramàtica de Fabra gairebé cent anys després.

En la nova GIEC, descriptiva més que normativa, les denominacions de correcte/incorrecte se substitueixen per un enfocament en què l'important és l'adequació del text a la varietat dialectal i funcional i a l'eficàcia comunicativa. Tot, és clar, clar dins el corpus de la llengua! Feta aquesta introducció es van repassar alguns dels canvis que incorpora la nova gramàtica: accents diacrítics, incorporació d'usos col·loquials, usos del per i per a, locucions ara acceptades (degut a/a començaments de), perífrasis verbals, etc.

Per acabar hi va haver un torn de preguntes ben animat.

Amb motiu de la Lliçó inaugural el CNL va editar un punt de llibre que recull els accents diacrítics que s'han mantingut.Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes