25 anys fent bategar el català

CNL L'Heura

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Publicacions

   << Escolliu la categoria
Retalls de llengua

Ja ha sortit la "Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana"


Ja ha sortit la  RESUM

Comencem el curs energia renovada i amb novetats. Ha sortit laGramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana (GBU), elaborada per la Secció Filològica i editada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que es pot trobar a les llibreries des del dia 4 de setembre; i el dia 9 de setembre, en el marc de la Setmana del Llibre en Català, se'n va fer la presentació.
 DESCRIPCIÓ DETALLADA

La Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana completa la tríada de les gramàtiques, publicades per l'IEC i dels quals ja hem parlat àmpliament en aquest espai: la Gramàtica de la llengua catalana(GIEC, 2016) i la Gramàtica essencial de la llengua catalana(GEIEC, 2018), de consulta exclusivament en línia.

La GBU és una gramàtica directa, útil i clara, apta per a tothom que estigui interessat en la qualitat de la llengua; és una obra normativa i descriptiva que s'adreça al públic no especialitzat i molt específicament al món de l'Administració, dels mitjans de comunicació i de l'ensenyament. S'ha concebut com un manual de consulta que orienti en la interpretació i l'aplicació de la normativa de l'IEC. L'obra vol cobrir les necessitats dels qui volen trobarrespostes ràpides, encara que perdin informació sobre l'argumentació que ha sustentat les decisions.

L'organització de l'obra es basa en quadres resum i en remarques normatives i d'ús, il·lustrats amb un gran nombre d'exemples. Les remarques inclouen informacions gramaticals molt sintètiques de caràcter pràctic sobre aspectes rellevants des del punt de vista de l'ús. La GBU inclou quaranta capítols breus, encapçalats per un sumari, amb diversos apartats, glossari i, opcionalment, annexos. Cada apartat s'estructura en dues parts: la descriptiva (definició del terme) i la de les remarques.

Clicant aquí podeu llegir la presentació de la GBU. La lectura de la presentació de les obres gramaticals i lèxiques ens ofereix la informació necessària per a utilitzar l'obra amb garantia d'èxit. Són com les instruccions de funcionament.

Bona consulta!


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter