25 anys fent bategar el català

CNL L'Heura

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Publicacions

Llistant 1 de 10 de 81 publicacions disponibles
   << Escolliu la categoria
Terminologia: del cartell al producte multimèdia Retalls de llengua

Terminologia: del cartell al producte multimèdia

En el butlletí 95, de novembre de 2017, vam publicar els Apunts de llengua: El SUROpl: 200 cartells lingüístics a la xarxa.

Si no és sinó, és si no Retalls de llengua

Si no és sinó, és si no

A les acaballes del curs i després d'haver-ne parlat un munt de vegades encara tenim confusions i errors en l'ús de "si no" i "sinó", dues formes correctes però que tenen significats diferents, i que creen dubtes contínuament.

A la tercera va la vençuda Retalls de llengua

A la tercera va la vençuda

En edicions anteriors del butlletí ja us hem parlat de la sortida a Prada de Conflent per commemorar l'Any Pompeu Fabra que hem organitzat conjuntament el Centre Excursionista Puigcastellar i el CNL L'Heura.

Amics? Retalls de llengua

Amics?

Heu sentit mai a parlar dels falsos amics? No ens referim a amics que no ho són de debò, sinó a una paraula o frase que s'assembla o recorda en la forma a una altra d'un altre idioma, però que en cada llengua el significat és diferent.

Tornen les novetats gramaticals! Retalls de llengua

Tornen les novetats gramaticals!

Acaba d'aparèixer la Gramàtica essencial de la llengua catalana, de l'Institut d'Estudis Catalans (GEIEC). Es tracta d'una versió reduïda i adaptada per a la consulta en línia de la Gramàtica de la llengua catalana, de l'Institut d'Estudis Catalans (GIEC).

No t'escolto! Retalls de llengua

No t'escolto!

Quantes vegades no us han dit aquesta frase parlant, sobretot per telèfon? Resulta que quan algú ens diu que no ens escolta, de fet el que ens està dient és que no està fent cap esforç ni té cap intenció de comunicar-se amb nosaltres. Sí, sí. Tal com ho llegiu. Anem a pams.

Xàfec, barrumbada, gotellada i xim-xim, la pluja ja és aquí! Retalls de llengua

Xàfec, barrumbada, gotellada i xim-xim, la pluja ja és aquí!

La pluja ens agrada sobretot quan som petits i ens guarnim amb botes d'aigua i paraigües ben acolorits i també ens agrada quan, ja de més grans, des de darrere de la finestra sentim com plou i ens arraulim al caliu de casa.

Gra, gotim, raïm i altres fruits de tardor Retalls de llengua

Gra, gotim, raïm i altres fruits de tardor

El raïm és una de les fruites de tardor per excel·lència. Les parades dels mercats s'omplen de raïm moscatell enrossit pel sol (o moscat, en català septentrional -Empordà i Catalunya del Nord-).

A l'estiu tota cuca viu! Retalls de llengua

A l'estiu tota cuca viu!

Per fi tenim l'estiu damunt i les vacances a tocar. L'estiu és una estació esperada. L'estiu és el record de la felicitat infantil dels mesos desvagats; les festes al carrer, la música i l'alegria: la vida que brolla arreu. 

Viu l'estiu en català! Retalls de llengua

Viu l'estiu en català!

S'ha acabat el curs! Finalment tots descansarem, profes i alumnes. Descansar de les classes està molt bé, ens permet agafar amb forces renovades el curs següent, però descansar de practicar una llengua durant tres mesos significa oblidar o rovellar molts dels automatismes que havíem adquirit durant el curs.


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter