Quarantena ve de quaranta

Assessorament lingüístic

Ja fa més d'un any que tenim el coronavirus entre nosaltres: un any de virus, epidèmia, pandèmia; un any de confinaments, aïllaments, quarantenes, mascaretes, gel hidroalcohòlic; un any de distància de seguretat; de cribratges, PCRs i tests serològics; en fi, un any de nova normalitat i per fi, vacunes.

Sembla mentida, però la capacitat d'adaptació de les persones fa que puguem anomenar tots aquests termes sense ni pensar que per a la majoria de nosaltres si no eren desconeguts, almenys no els utilitzàvem en el nostre dia a dia.

Vam començar a sentir a parlar del coronavirus, com si només n'hi hagués un i molt lluny; després vam saber que tenia un nom propi: SARS-CoV-2 i que era el causant de la covid-19, la malaltia, en femení.

Tot seguit, vam descobrir tota una altra família semàntica que hi estava relacionada: confinament, aïllament, quarantena (alerta amb l'ortografia d'aquest mot, que ve de quaranta).

I no vam sortir de casa si no era amb màscara o mascareta a la cara i gel hidroalcohòlic a les mans i arreu on anem xift, xift, rajolí de gel.

I mentre no estiguem tots vacunats i a l'espera que arribin les vacunes per a tothom mantindrem la distància de seguretat, mantindrem la mascareta i les mans ben netes: en diem nova normalitat. I de tant en tant una PCR (peseεrə), per si de cas.

Ja veieu, doncs, si n'hem incorporat de termes en un any. Un any o anys que no oblidarem fàcilment. El que sí que oblidarem serà la majoria d'aquests termes; però recordeu que quarantena s'escriu amb tres as.

Vols compartir aquesta notícia?