25 anys fent bategar el català

CNL L'Heura

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimarts, 14 de novembre de 2017

Entrevista a l'alumne Jorge Mantilla

Jorge Mantilla té 33 anys i és de Colòmbia. Va començar fent un Bàsic 1 i ja fa un Bàsic 3. Va arribar a Santa Coloma el 2016 i ara està molt implicat en associacions de la ciutat.

Entrevista a l'alumne Jorge Mantilla

Jorge Mantilla té 33 anys i és de Colòmbia. Va començar fent un Bàsic 1 i ja fa un Bàsic 3. Va arribar a Santa Coloma el 2016 i ara està molt implicat en associacions de la ciutat.

Jorge, perquè vas venir a Catalunya?

Vaig venir perquè la meva família vivia aquí i perquè vaig tenir problemes polítics. Vaig rebre amenaces i em vaig acollir al programa de protecció internacional.

Quan vaig arribar venia amb por perquè m'havien dit que les catalans eren tancats i freds. Em feia tant de respecte que quan anava a les botigues li deia a la meva germana que parlés per mi. Ara he fet un gir de 180 graus i m'agrada molt estar vinculat a la societat catalana de Santa Coloma.

T'has apuntat a alguna entitat?

Sí, pertanyo a la junta dels Laietans de Santa Coloma, la colla castellera, i tinc relació amb els Amics del Fondo. També vaig al club de lectura i al de cuina de la biblioteca del Fondo. La meva família se sorprèn que estigui tan fogueado, que diem nosaltres, tant integrat, tot i que he estat l'últim en arribar.

Saps cuinar?

M'agrada, i un dia d'aquests, al taller de cuina he de mostrar com es fa un sabajón, una beguda típica del meu país que es pren com a aperitiu per acompanyar pastissos i tortes. El dia d'El castell de tothom, el proper 29 d'octubre a la plaça del Rellotge, a les 12 h si veniu el podreu tastar.

Com se't va ocórrer apuntar-te a la colla castellera?

De petit escoltava discos de cançons espanyoles que algú havia regalat al meus pares: Lola Flores, Rocío Jurado, la Pantoja, i també veia castells a través del canal internacional de la televisió, i sempre m'havien agradat. Quan L'Heura va organitzar la sortida a Sant Jeroni, l'Albert, un noi dels castells, em va convidar a anar-hi. El primer dia hi vaig anar amb un amic i ens vam dir: "segons com ens rebin ens quedem o no tornem més". Un cop allà l'acollida va ser molt càlida i al final em van embolicar fins a tot en la comissió de comunicació.

Ara faig de baix, als castells, i arribo a carregar fins a 300 quilos, però amb tècnica i l'ajuda dels companys es pot fer. Enfilar-me no m'agrada, prefereixo està a baix encara que no surts mai a la foto!

Per què recomanaries aprendre català a algú que acabi d'arribar?

Per moltes coses. Per gratitud amb el país que t'ha acollit, també per poder-te comunicar amb persones grans que parlen sobretot en català, per motius laborals i en el meu cas també per motius acadèmics. Jo vaig fer la carrera de dret a Colòmbia, però ara em plantejo fer-ne una altra, i moltes de les classes poden ser en català. Ho recomano molt!Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes