25 anys fent bategar el català

CNL L'Heura

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimecres, 22 de novembre de 2017

‘Vida d'Aurora Bertrana. La imatge en el mirall’

"La vida d'Aurora Bertrana és la seva millor novel·la", així començava Marta Vallverdú la seva presentació sobre l'escriptora de Paradisos oceànics. Enguany la Institució de les Lletres Catalanes celebra l'Any Bertrana, dedicat a Prudenci Bertrana i Aurora Bertrana.

‘Vida d'Aurora Bertrana. La imatge en el mirall’

Durant l'acte, conduït pel escriptor colomenc Rodolfo del Hoyo, vam gaudir d'una presentació enèrgica, plena de contingut i de matisos sobre Aurora Bertrana, feta per Marta Vallverdú, que es va doctorar amb una tesi sobre l'escriptora, a qui professa una gran admiració. Després vam poder escoltar l'amiga personal d'Aurora Bertrana, Maria Àngels Mercader. Totes dues es van conèixer quan Bertrana li va fer de mestra de francès i a partir de llavors van establir una bona amistat que va durar fins a la mort de Bertrana.

Per Marta Vallverdú la dita popular "qui no arrisca, no pisca" descriu la vida de Bertrana, una vida viscuda amb molt d'entusiasme i de risc. Bertrana va ser una dona que va passar gana i fred en diverses ocasions, que va viure la guerra i la postguerra, l'exili i el retorn, el reconeixement i l'oblit. Una dona que va tenir un tarannà lliure i modern, que mantingué durant tota la seva vida, i és aquesta fidelitat a si mateixa la que atorga a Bertrana la seva gran autenticitat.  

Per finalitzar, dues pinzellades més de Vallverdú sobre Bertrana. La primera per posar de relleu la figura tan oblidada de la seva mare: "Aurora Bertrana devia molt al seu pare, però també a la seva mare, Neus Salazar: una dona feinera, sociable, alegre i que tenia la joia de viure"

La segona, fent un joc de paraules amb el nom del seu pare: "A Aurora Bertrana l'havien anomenada 'Imprudència Bertrana' per la seva voracitat i desig de ser exploradora i viatjar"

Aquest acte ha estat coorganitzat per Òmnium Cultural, la Biblioteca de Can Peixauet i el CNL L'Heura dins de les activitats programades en el Correllengua 2017 a Santa Coloma de Gramenet.

Si voleu veure les imatges de l'acte cliqueu aquíConsorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes