25 anys fent bategar el català

CNL L'Heura

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

L'Heura fa 30 anys; tot té una explicació

El 2014 és un any de doble celebració per al CNL L’Heura: 30 anys de L’Heura i 25 anys del CNL de Santa Coloma de Gramenet, L’Heura. Tot té una explicació.

Aquest és un esdeveniment per celebrar i també una ocasió per felicitar-nos per diferents motius: per la tasca feta durant tots aquests anys, per la implicació de totes les persones que al llarg d’aquests anys hi han treballat amb il·lusió i entusiasme, per la col·laboració desinteressada de tantes i tantes persones i entitats ciutadanes i pels resultats obtinguts, que han estat prou satisfactoris.

Quan L’Heura va començar la seva tasca de foment de la llengua a la nostra ciutat el1984, les dades sociolingüístiques de Santa Coloma eren ben diferents de les actuals. El cens de l’any 1981 detectava que el 49,8% de la població no entenia el català i que en alguns barris aquesta dada arribava al 57%.

Aquesta situació és força diferent avui dia a la nostra ciutat, on segons els cens de 2011 el 89,2% de la població l’entén, el 50,5% el parla i el 37,3% l’escriu.

Som conscients que el mèrit no és només nostre, però ben segur que en alguna mesura hi hem contribuït des del CNL L’Heura durant tots aquests anys.

30 ANYS

El 24 de novembre de 1983, l’Ajuntament de Santa Coloma i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat signaren un conveni per a la creació d’un Centre de Foment de la Normalització Lingüística d’actuació municipal, amb pressupost compartit, que va començar a funcionar l’any 1984. D’aquesta manera va néixer L’Heura ara fa 25 anys.

Aquest centre estava obert al públic i comptava amb un servei de correcció i de traducció. El treballadors eren un director, Jaume Sayrach, que va ser la persona que va donar nom a L’Heura; un corrector i una administrativa.

També era la seu dels professors que impartien els cursos de català aleshores. S’hi feien les reunions pedagògiques i organitzatives però no n’era el centre de treball. L’any 1988 l’Ajuntament va contractar els professors de català i es van incorporar a L’Heura com a treballadors.

A la resta del territori es van crear altres tres centres com el nostre, a Sabadell, a Molins de Rei i a Sant Boi de Llobregat que funcionaven independentment però que feien trobades de coordinació amb un delegat de la Direcció General de Política Lingüística.

Podem dir que aquests tres centres, conjuntament amb L’Heura, van ser l’embrió del futur Consorci per a la Normalització Lingüística.

25 ANYS

El dia 15 de desembre de 1988 es va constituir el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) òrgan creat per la Generalitat de Catalunya, dinou ajuntaments i la Diputació de Girona amb la finalitat de fomentar el coneixement i l’ús de la llengua catalana al territori. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en va ser un dels membres fundadors amb una implicació important.

L’any 1989 es van crear els primers centres de normalització que formen el Consorci per a la Normalització Lingüística. A la nostra ciutat, L’Heura va passar a dir-se Centre de Normalització Lingüística de Santa Coloma de Gramenet, L’Heura, com a membre del CPNL.

LA TASCA

El CNL L’Heura durant tots aquests anys ha fomentat el coneixement de la nostra llengua amb tasques de formació: s’han realitzat més de 1.200 cursos presencials i a distància amb l’assistència de més de 20.000 alumnes.

Quant al foment de l’ús, com a membre del CPNL, el CNL L’Heura ha participat en campanyes de sensibilització i foment: Dóna corda al català, Voluntariat per la llengua, Establiments col·laboradors (iniciativa nascuda a Santa Coloma i que s’ha exportat als altres CNL del Consorci), etc.; ha portat a terme programes adreçats a diferents sectors de la població, ha distribuït materials específics per a joventut, comerç, autoescoles, etc., etc., etc. Activitats impulsades des del Consorci per a la Normalització Lingüística a tot el territori.

També s’hi han realitzat estudis sobre diferents aspectes de la llengua. L’Ofercat, estudi sobre l’oferta en català existent en un territori, va néixer al CNL L’Heura i ara és una eina indispensable per poder obtenir aquestes dades.

FELICITACIONS

Ens hem de felicitar per la tasca feta durant tots aquests anys de treball, els que vam iniciar sols a Santa Coloma i els que hem format part del CPNL. Som conscients de la molta feina que queda per fer a la nostra ciutat, però hem de reconèixer la que s’ha fet fins ara.

Volem aprofitar aquesta celebració per agrair l’aportació de cada una de les persones que en algun moment han format part del nostre Centre i també el suport de persones i entitats que han participat o col·laborat en algun dels programes o activitats que hem engegat.

TOTS JUNTS HEM FET MOLT BONA FEINA! PER MOLTS ANYS!
 


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes