25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Publicacions

   << Escolliu la categoria
Esports

Per Nadal, cada ovella al seu corral


Per Nadal, cada ovella al seu corral  RESUM

Ja tenim Nadal a sobre; i recordeu que en català només en tenim un, de Nadal, res dels Nadals. I tampoc celebrem la Nit Bona ni la Nit Vella, aquí tenim la nit de Nadal i la nit de Cap d'Any, perquè el dia 1 de gener és això, Cap d'any. L'any nou és tot l'any que s'estrena.
 DESCRIPCIÓ DETALLADA

Ja tenim Nadal a sobre; i recordeu que en català només en tenim un, de Nadal, res dels Nadals. I tampoc celebrem la Nit Bona ni la Nit Vella, aquí tenim la nit de Nadal i la nit de Cap d'Any, perquè el dia 1 de gener és això, Cap d'any. L'any nou és tot l'any que s'estrena.

Són dies de grans àpats, amb productes que la resta de l'any no solem consumir: torrons, massapans, neules, polvorons, tortell de Reis... Tot regat amb cava o, per què no, amb un bon xampany francès.

La festa comença ja uns dies abans, quan posem el pessebre o naixement (que no pas Belem), fem l'arbre de Nadal i omplim la casa de garlandes (no guirnaldes), serrellet de Nadal (no espumilló), grèvol o boix grèvol i vesc (muérdago, en castellà); comprem la ponsètia o flor de Nadal, i sobretot, arriba el tió, aquell tronc que el dia 24 ens cagarà regals i llaminadures (hem d'evitar parlar del cagatió o dir que cagarem el tió).

Per a la nit de Cap d'Any potser comprarem bosses de cotilló, amb confeti, espanta-sogres i altres complements divertits i, potser també, a mitjanit anirem a la missa del Gall. I després: revetlla, festa i disbauxa.

Alguns confiaran que el Pare Noel els porti molts regals però la gran majoria haurem d'esperar una mica, fins al dia 6 de gener, quan arribin els Reis d'Orient. El dia abans, els més menuts hauran anat a esperar Melcior, Gaspar i Baltasar amb el seu fanalet i cantant alguna de les cançons especials per a l'ocasió. Després d'obrir tots els presents, podrem preparar-nos per a l'últim àpat d'aquestes festes, el dinar de Reis, on no pot faltar el tortell, amb la fava i la corona.

I arriba el dia 7, a tornar-hi: feina, escola..., i a encarar la pujada de gener, o el gener costerut, o la patacada de gener.

Les paraules en cursiva no són correctes en català, les hem d'evitar.

BON ANY NOU

Comença un nou any, que el Centre de Normalització Lingüística de Girona (CNL) desitja que sigui ben feliç. I recordeu que podeu continuar usant tots els serveis que ofereix el CNL: revisió gratuïta de textos breus, cursos de català de tots els nivells (presencials o en línia), sessions i cursos específics per a col·lectius i empreses, suport lingüístic a l'Administració local, campanyes de promoció i difusió de la llengua, atenció de consultes de drets i recursos lingüístics, i el programa Voluntariat per la llengua.

www.cpnl.cat/girona

www.cpnl.cat/vxlgi

Molt bon any 2018


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter