25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


CNL de Girona-poblacions

Servei Local de Català de Palamós

Ens hem traslladat al c/ de la Riera, 31 (Centre Cívic Aula d'Aprenentatge). Mapa
972 60 09 90 palamos(ELIMINAR)@cpnl.cat

D’on venim

El 23 de desembre de 1991 el Ple de l’Ajuntament de Palamós sol•licita l’entrada al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i el 18 de juny de 1992 acorda signar conveni per integrar-s’hi. D’aquesta manera Palamós entrava a formar part de la xarxa d’oficines de català del CNL de Girona. En un primer moment, el servei estava ubicat al mateix Ajuntament, compartint despatx amb el personal del Departament de Cultura de l’Ajuntament. No van passar gaires mesos fins que el servei es trasllada al Centre Cívic de Palamós, al carrer Salvador Albert i Pey, 3, en un espai també compartit amb el personal de l’Escola d’Adults. Més endavant l’Oficina de Català va poder comptar amb un espai propi dins del mateix Centre Cívic, on encara avui té la seva seu.

Arran del creixement gradual que el servei ha experimentat al llarg d’aquests anys, tant de volum de cursos com de personal, el 2010 l’Oficina de Català passa a ser Servei Local de Català. Actualment, el servei està constituït per quatre persones: una tècnica responsable, dues tècniques d’ensenyament , i una persona que s’ocupa de les tasques administratives i que es comparteix amb altres serveis del CNL de Girona.


Què fem

El Servei Local de Català de Palamós cobreix les necessitats de formació de llengua catalana d’una població de 17.918 habitants, segons el padró municipal de 2011, dels quals, un 15,84% està constituït per persones de fora de Catalunya. Així doncs, el Servei de Català treballa per l’acollida lingüística de persones que s’instal·len a la vila provinents d’arreu del món, oferint-los cursos de català bàsics i elementals. També el Servei promou el Voluntariat per la llengua, una eina de reforç perquè els aprenents de català millorin l’aprenentatge de la llengua catalana.

A banda de la docència, el Servei Local de Català de Palamós presta assessorament lingüístic i participa en la dinamització del català a tots els àmbits socials.

Palamós i el seu entorn

Demografia, economia i tradicions

La vila de Palamós és una vila pròpiament marinera. Antigament la població comptava també amb empreses sureres de caire familiar, però avui en dia, la font principal de l’economia palamosina és el mar i el sector turístic. El mar, perquè Palamós té una flota pesquera important que dóna vida a moltes famílies pescadores i als restaurants que s’han especialitzat a oferir una gastronomia principalment basada en el peix. Qui no coneix la gamba de Palamós? El sector turístic, pel seu entorn paisatgístic, per les seves platges i cales, per l’ambient familiar que hi ha al poble, pel caliu i la tranquil·litat que es respira.

Paisatge i espais d’interès

Palamós està situat en un lloc privilegiat del litoral català, en un punt de bellesa i encants naturals excepcionals. El paisatge des de cala Estreta, passant per la platja de Castell, les barraques de s’Alguer, la platja de la Fosca fins a la platja de sorra fina i daurada de la badia de Palamós és un paisatge digne de visitar en qualsevol època de l’any. Qualsevol visitant quedarà meravellat de les postes de sol que es poden contemplar des de dalt de la plaça Murada, amb unes vistes magnífiques del port pesquer i de la platja Gran. I des del barri del Pedró, a la part alta, custodiant les embarcacions d’esbarjo del Port Marina, es pot admirar l’altra banda de la vila, l’orientada cap a la platja de la Fosca amb les illes Formigues a l’horitzó i el parc natural de Cap Gros. O es pot anar a veure sortir, a les 7 del matí, les barques de pesca des del Far de Palamós, totes en fila per anar a feinejar a les aigües de la badia.

Serveis i llocs d’interès

Un dels serveis més destacats que ofereix Palamós és l’atenció que presta l’Hospital Comarcal del Baix Empordà, una empresa que dóna feina a uns 600 treballadors.
El Museu de la Pesca i l’Espai del Peix són dos punts d’interès cultural i turístic que no s’han de deixar de visitar. El Museu de la Pesca és únic a la Mediterrània en la seva especialitat. Aquest centre presenta el passat, el present i el futur de la pesca, a través de la seva exposició permanent i d’activitats vinculades al fet marítim i pesquer de la Costa Brava. L’Espai del Peix és un equipament cultural impulsat per l’Ajuntament de Palamós i la Fundació Promediterrània, ubicat a la Llotja del Peix del Port de Palamós. És una continuació del Museu de la Pesca en la voluntat de difondre el patrimoni culinari com un aspecte essencial del patrimoni marítim del nostre país.

A banda d’aquests referents del món maritimopesquer de Palamós, es poden visitar l’església de Santa Maria, del s. XV, l’església de Santa Eugènia de Vila-romà, del segle XVIII , l’ermita de Bell-lloc i l’ Espai d’Art i Patrimoni Ezequiel Torroella, situat a la capella del Carme, també del segle XVIII.

Festes

La vila de Palamós s’engalana de Festa Major per Sant Joan, el 24, 25 i 26 de juny. L’arribada de les paradetes de la fira, instal•lades al llarg del passeig i arran de platja, ens anuncien el principi de la Festa. Durant aquests dies l’activitat de la vila s’atura per donar pas a celebracions com cercaviles i balls dels Gegants de Palamós, barraques i concerts per al jovent a la platja, audicions de sardanes i degustació de cremat al passeig...
 


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter