La jornada "L’acolliment lingüístic" arriba amb èxit a la vuitena edició

Acolliment

El municipi de Salt acull la jornada, com a reconeixement per la llarga trajectòria de la població en acolliment lingüístic

El 17 de novembre va tenir lloc la jornada "L'acolliment lingüístic: reptes actuals. Vuitena jornada de presentació de materials i experiències", que va comptar amb professionals provinents del Consorci per a la Normalització Lingüística, centres de formació d'adults, aules d'acollida, àrees d'immigració de l'Administració local, entitats i universitats.

Van obrir la jornada l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, que va parlar del compromís i la feina col·laborativa del seu ajuntament a l'entorn de l'acolliment lingüístic, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, que va remarcar que tota la població ha de tenir accés al coneixement del català perquè pugui optar al seu ús amb normalitat, i que cal centrar els esforços en la població adulta que no l'entén (5,7%) i que no el sap parlar (19,6%), amb especial atenció a la població migrada i a la població activa.

Tot seguit va tenir lloc una taula rodona en què Adama Boiro, M'hamed Abdelouahed Allaoui, Delmer Omar, Nadia Huan Qiu i Gagandeep Singh van respondre les preguntes del periodista Carles Solà sobre la major o menor predisposició dels diversos grups de persones estrangeres que viuen a Catalunya a aprendre llengua, les llengües dels fills de les persones migrades, l'actuació de les administracions i la societat, la discriminació lingüística cap a les persones migrades, el paper de les associacions de persones migrades i les seves experiències personals en relació amb la llengua, entre altres.   

Durant la segona part de la jornada es van presentar cinc experiències sobre les temàtiques de les mudes lingüístiques i els processos d'adopció del català, amb Maite Puigdevall i Joan Pujolar, de la UOC; el Programa de Reincorporació al Treball, amb Xavier Xarbau, de Àrea d'Integració i Convivència de l'Ajuntament de Salt; el mòbil com a recurs didàctic i comunicatiu, amb Mateu Català, de la UdG; l'acollida lingüística de refugiats de Creu Roja de Girona, amb Olivier Guiot, del Programa de Refugiats de Creu Roja Girona, i el treball de les autobiografies lingüístiques a l'aula, amb Mercè Solé, del CNL de Barcelona.

La síntesi de les intervencions i les conclusions finals van anar a càrrec de Xavier Besalú, professor de pedagogia i educació intercultural de la Universitat de Girona. Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura de Girona, va fer-ne la cloenda, amb l'agraïment especial a l'acollida de la jornada per part de l'Ajuntament de Salt i la bona feina de treball col·laboratiu de l'organització.

La jornada es concep com un espai de trobada i d'intercanvi entre professionals i voluntaris. Té l'objectiu doble d'escoltar i dialogar amb els destinataris de l'acolliment lingüístic i, alhora, de conèixer i definir els reptes del moment actual en aquesta matèria.

L'organització de «L'acolliment lingüístic: reptes actuals» és a càrrec del Grup d'Immigració de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines,format per la Direcció General de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Departament d'Ensenyament -Equip LIC i Formació d'Adults- la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, l'ICE Josep Pallach de la Universitat de Girona, el Servei Lingüístic de Comissions Obreres, el Servei Lingüístic de la UGT, Càritas Diocesana de Girona, Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua. 

Montse Deulofeu

Vols compartir aquesta notícia?