25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/lloret.html

Oficina de Català de Lloret de Mar

L'any 1993 l'Ajuntament de Lloret de Mar va encarregar al Consorci per a la Normalització Lingüística la creació d'un servei de català al municipi. Ubicada en un primer moment a l’edifici de l’Ajuntament, l'Oficina de Català ben aviat va ser traslladada a un espai més ampli al Turó de l’Estelat, i va ser l’any 1999 quan va ocupar el seu emplaçament actual, l’edifici de l’Antic Sindicat −al cèntric carrer de Sant Pere−, que acabava de ser restaurat i habilitat com a seu de dependències municipals.

Si bé durant els primers anys va ser un servei unipersonal, en aquests moments compta amb una plantilla de tres tècniques i mitja jornada de suport administratiu. I és que Lloret de Mar, com la resta de país però de manera especialment accentuada, ha experimentat un creixement demogràfic importantíssim amb l’arribada d’una onada migratòria a la primera dècada del segle XXI. Així, si l’any 2000 la població de Lloret era de 20.000 habitants, en deu anys el padró del municipi va doblar-se (enllaç per consultar-lo).

Els nostres serveis s'adapten a les necessitats d'una població multicultural i diversa

El 40% d’aquests 40.000 habitants és d’origen estranger. És especialment significativa la gran diversitat d’aquests països d’origen. Segons dades de l’Idescat, les persones empadronades a Lloret provenen de 76 països diferents i es comptabilitzen més de cent llengües maternes diferents. Aquesta realitat va fer que l’Ajuntament de Lloret de Mar apostés fermament per l’acollida lingüística, com a eina clau per assolir la cohesió social, objectiu pel qual es treballa des de múltiples àmbits. En aquest sentit, l’Oficina de Català du a terme un important paper cohesionador del teixit social del municipi.

Quina feina fem

La feina que es fa des dels serveis de català del Consorci per a la Normalització Lingüística es basa en tres pilars: l'ensenyament, la dinamització i l'assessorament lingüístics.

El servei d'assessorament lingüístic consisteix en l'atenció de consultes i en la revisió de textos de l'administració, d'empreses, d'entitats i de particulars. També organitzem sessions formatives per donar a conèixer recursos lingüístics.

La dinamització lingüística es fa a partir d'actuacions emmarcades en campanyes de sensibilització vers l'ús social del català. A Lloret de Mar, han estat molt nombroses les campanyes en què s'ha treballat i es treballa: Voluntariat per la llengua; A Lloret, sumem en català!; Fòrum de les llengües; Encomana el català; A l'empresa, en català... En totes les actuacions dutes a terme, és clau la col·laboració i complicitat d'entitats del municipi.

Pel que fa a l'ensenyament de català a persones adultes, probablement l'apartat en què la nostra feina és més visible i en què hem abocat més recursos, implica l'organització de cursos de tots els nivells per donar resposta a les necessitats de la població: per poder entendre i parlar el català, i per tant, per poder participar activament en la societat catalana; per poder millorar els coneixements orals i escrits de l'idioma; per poder obtenir certificació oficial del nivell de coneixement de la llengua catalana.

És pels cursos de català, precisament, pel que ens coneix molta gent. Els anys en què l'onada migratòria va arribar al seu punt més alt, el nombre d'inscrits als nostres cursos va arribar a superar el miler. Els professors, doncs, fan una part cabdal d'aquesta tasca de normalització lingüística. A Lloret, al llarg dels primers 20 anys de l'Oficina de Català, més de trenta persones han estat al capdavant d'aquests cursos. Des d'aquí, els volem fer un reconeixement públic:

    Albacar, Mar

    Barceló, Dolors

    Borrell, Ariadna

    Bota, Jordi

    Caballero, Rosa

    Casacuberta, Montse

    Comín, Elisabet

    Cornellà, Cesca

    Delgado, Dani

    Drissi, Myriam

    Franquesa, Anna

    Garcia, Joan

    Mascort, M. Eugènia

    Massa, Núria

    Massó, Anna

    Massó, Josep

    Moix, Mercè

    Morcillo, Anna

    Perpiñà, Laia

    Puig, Elsa

    Puig, Úrsula

    Pujol, Maria

    Ramírez, Carles

    Robert, Roser

   

    Rodríguez, Maribel

    Rovira, Mercè

    Sànchez, Elisabet

    Sanjuan, Xavier

    Saracíbar, Idoia

    Soler, Mariona

    Soler, Cristina

    Taberner, Assumpta

    Torruella, Aina

    Vila, Montse

    Vilà, Rafel

    Vilella, Marta


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter