25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/girones.html

Qui som

Qui som i què fem

L’objectiu principal del Servei de Català, del Consorci per a la Normalització Lingüística i de tots els ens locals que el componen és el foment de l’ús de la llengua catalana a través de formació, dinamització i assessorament lingüístic per aconseguir la cohesió social als nostres municipis.

El Servei Comarcal de Català és un servei unipersonal que compta amb un suport administratiu, que es comparteix amb un altre Servei de Català, l’ajut d’una dinamitzadora per al programa Voluntariat per la llengua i un equip de professorat que varia en funció del nombre de cursos que es duen a terme cada període.

Durant aquests anys, la població del Gironès ha augmentat significativament i hi han arribat moltes persones de procedències diverses. És per aquest motiu, que el programa d’acollida lingüística s’ha considerat prioritari. En aquests gairebé 20 anys d’història del Servei Comarcal de Català del Gironès hem fet cursos de català a Bescanó, Bordils, Cassà de la Selva, Celrà, Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Gregori, Sant Jordi Desvalls, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Quart, a l’empresa La Selva de Campllong i al personal del Consell Comarcal. Cal tenir en compte que a cap dels municipis que atenem hi ha escola d’adults en funcionament i que moltes vegades hem hagut de suplir aquesta mancança, juntament amb els ajuntaments, les entitats o el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt.

D’on venim

El Consell Comarcal del Gironès va acordar formar part del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) l’any 1993 i el Servei Comarcal de Català del Gironès va ser una realitat a partir de l’1de setembre d’aquell mateix any.

Al llarg d’aquests gairebé 20 anys, el Consell Comarcal i el Servei de Català, han passat per tres locals de la ciutat: del carrer Hortes, al centre; al carrer del Sac, al barri Vell, i, finalment, al carrer Riera de Mus, als afores. Amb aquesta última ubicació, tots els ciutadans de la comarca hi han guanyat en facilitat d’accés i estacionament.

Àmbit d’actuació

En el moment de la seva creació, el Servei Comarcal de Català del Gironès s’adreçava a la població de tota la comarca, excepte Girona, Salt i Cassà de la Selva, que tenien serveis propis.

L’any 1999 es va tancar l’Oficina de Català de Cassà de la Selva i a partir de llavors, el Servei Comarcal de Català atén també aquesta població.

L’àmbit d’actuació actualment comprèn 25 municipis, que segons Idescat (2011) representa una població de 55.805 persones, de les quals 12.871 són nascudes fora de Catalunya.

Com és la nostra comarca

El Gironès és una comarca que té 182.916 habitants, dels quals 96.722 corresponen a la ciutat de Girona i 30.389, a la ciutat de Salt. La resta de la població es distribueix en 25 municipis. Només dos, Cassà i Llagostera superen els 5.000 habitants, amb 9.789 h i 8.105 h, respectivament. La resta de municipis no superen els 5.000 habitants i 13 municipis no arriben als 1.000 h.

La comarca ofereix grans contrastos entre la capital, Girona, amb monuments, museus i molta activitat comercial i les diverses poblacions, amb un magnífic entorn rural i amb dos grans pulmons verds, les Gavarrers i la vall de Llémena.

Al llarg de l’any tenen lloc a la comarca moltíssimes festivitats i celebracions, entre les quals podríem destacar la Fira del Paper de Sarrià de Ter, la Fira de la Terrissa de Quart o l’acte més emblemàtica de la Festa Major de Cassà, la Nit dels Músics.
 


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter